Mladi poduzetnik

Muhamed, zahvaljujući besplatnom programu EU, razvija svoj posao u BiH

Program je usmjeren na jačanje poduzetničkih vještina i međunarodne suradnje te nudi brojne benefite za sudionike. Jedan od sudionika programa je Muhamed Gazibegović iz Gračanice.
Gospodarstvo / Posao | 28. 07. 2024. u 17:00 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U društvenom i administrativnom okruženju poput Bosne i Hercegovine čini se da nije jednostavno započeti vlastitu poduzetničku priču. Kako bi se mladima dala prilika da se odvaže u poduzetničku pustolovinu pokrenut je program Europske unije (EU) Erasmus za mlade poduzetnike.

Program se provodi u i Bosni i Hercegovini (BiH), pružajući mladima priliku za stjecanje vrijednih poslovnih iskustava u inozemstvu. Program je usmjeren na jačanje poduzetničkih vještina i međunarodne suradnje te nudi brojne benefite za sudionike. Jedan od sudionika programa je Muhamed Gazibegović iz Gračanice.

Iskustva iz Austrije

"Sudionik sam u programa Erasmus za mlade poduzetnike od prosinca 2022. do lipnja 2023. godine u Grazu, Austriji. U tih šest mjeseci moj domaćin je bio austrijski poduzetnik Oliver Rauch, vlasnik kompanije Cow Style", kaže za Bljesak.info Muhamed. Ovaj mladić trenutno radi kao freelancer i marketing menadžer na različitim projektima, a aktivno radi na razvoju svog start-upa.

Muhamedov start-up je bh. brend naočala – 'Impression Eyewear', koji nudi naočale visoke kvalitete, ali pored toga glavna smjernica brenda je, kaže nam, osvještavanje kupaca da naočale pored svoje funkcionalnosti, nude mogućnost da djelomično promjene percepciju o toj osobi u ovisnosti od oblika naočala koje nose. Erasmus program završavao je paralelno sa studijem što mu je predstavljalo ''izazovan povratak u realnost''.

EU pokriva troškove

''Erasmus za mlade poduzetnike se dogodio na mojoj posljednjoj godini studija, na kojoj, realno, nisam imao mnogo praktičnog iskustva. Međutim, angažman na programu i projekti koje sam vodio tamo su postali jedna od mojih najvažnijih marketinških lekcija", ističe Muhamed i dodaje kako program, unatoč brojnih prednosti nosi sa sobom i odgovornost.

"Program je intenzivan i postoji dosta odricanja, ali su benefiti višestruki. Prije svega, sama prilika da mladi iz BiH imaju priliku živjeti u nekoj od zemalja EU, imati pokrivene troškove, a razvijati vlastiti biznis je zaista nešto što me najprije motiviralo da se prijavim", kaže za Bljesak.info ovaj 22-godišnjak. Muhamed smatra kako bi se svatko trebao okušati u takvom programu.

Lepeza izazova pred mladim poduzetnicima

"Smatram da bi mladi u BiH trebali sudjelovati kako bi prije svega izašli iz vlastite zone komfora, suočili se sa tržištem izvan naše zemlje i stekli znanje koje je izvan dosega tradicionalnog obrazovnog sustava u BiH. Pokrenuti bilo što u našoj zemlji je vjerojatno mnogo teže i rizičnije nego negdje drugo, ali je zato i sam program dobar način da provjerimo vlastite kapacitete, želje i mogućnosti", rekao je Muhamed.

Mladi poduzetnici danas se susreću s brojnim izazovima, smatra on. "Izazovi su brojni, kao i u bilo kojoj sferi, a među prvima je sigurno strah od neuspjeha i osude koji je nekako konstantan i vjerojatno prati i one mnogo iskusnije od nas mladih. Vrlo često ograničen pristup informacijama, kapitalu, ogromni birokratski aparat, ograničen i često loše definiran sustav podrške za start-up tvrtkama su samo neki od njih."

Uspješne poslovne suradnje

Podršku u sudjelovanju programa Muhamed je dobio iz nevladine organizacije (NVO) 'Žene za žene International', koja je kontakt točka ovog Erasmusog programa za BiH. Predstavnica NVO-a Amela Delić ističe kako su dosadašnji rezultati ovog Erasmus programa u BiH izuzetno pozitivni.

''Kroz program su ostvareni brojni međunarodni poslovni kontakti, razmjene znanja i iskustava, što je rezultiralo uspješnim poslovnim suradnjama i razvojem novih projekata i ideja. Mladi poduzetnici i poduzetnice iz naše zemlje imali su priliku testirati svoje poslovne ideje izravno u realnom svijetu, boraveći u firmama kod iskusnih poduzetnika", kaže Amela.

Ideja je dovoljna

Kako sudjelovati u programu? "Dovoljno je da mladi poduzetnik ima poslovnu ideju ili tek pokrenut posao, motivaciju za međunarodnu suradnju i sticanje iskustva te spremnost za učenje i razvoj vještina".

Foto: Privatni album / Amela Delić, NVO Žene za žene

"Erasmus za mlade poduzetnike je prekogranični program razmjene koji omogućava mladim i perspektivnim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji vode svoje kompanije u drugim zemljama sudionicama. Kao novom poduzetniku pruža se prilika za sticanje znanja kroz rad u malom ili srednjem poduzeću u inostranstvu, što olakšava pokretanje ili jačanje vlastitog biznisa", kazala je Amela.

Korist za čitavo društvo

Korist od ovog programa može imati čitava država. "Program Erasmus za mlade poduzetnike doprinosi cjelokupnom poduzetničkom ekosustavu u BiH na nekoliko načina. Kroz promociju međunarodne suradnje, omogućuje mladim poduzetnicima pristup novim tržištima i partnerima iz drugih zemalja."

Kroz iskustvo sudionika programa poput Muhameda, jasno je kako ovaj program može pozitivno utjecati na karijeru i osobni razvoj mladih ljudi u našoj zemlji i potaknuti ih na eventualni ostatak u domovini.

Kopirati
Drag cursor here to close