Labave matice i lažna dokumentacija

Problemi u proizvodnji Boeinga se gomilaju

Dvije nove odvojene istrage trenutačno se provode oko Boeingovih proizvodnih procesa. Jednu provodi sama kompanija, a drugu FAA, ali se obje bave kvalitetom izrade novih modela zrakoplova.
Gospodarstvo / Posao | 16. 06. 2024. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem ovoga tjedna u javnost su stigle nove informacije vezane za kontrolu kvalitete u Boeingovim tvornicama zrakoplova u SAD-u.

Prvu od njih donio je Reuters, koji doznaje da je unutar kompanije otkriven problem u proizvodnom procesu Boeinga 787 Dreamliner. Otkriveno je, naime, da su tijekom sastavljanja trupa stotine vijaka i matica ostavljeni neispravno postavljeni.

Problem je tehnički opisan kao zavrtanje matica nepropisnim okretnim momentom u čak oko 900 slučajeva po zrakoplovu. Drugim riječima, matice i vijci vjerojatno su ostavljeni prelabavima ili prezategnutima.

Interna istraga pokazuje da problem postoji na cijelom trupu novih zrakoplova, koji su još na proizvodnoj liniji, ali i da neće biti zastoja u proizvodnji zbog provjere tih navoda, javlja Bug.

Osigurat će, kažu, da svi proizvedeni zrakoplovi zadovoljavaju najviše standarde kvalitete. U istrazi surađuju i stručnjaci nadležne agencije, FAA.

No, tu je i drugi slučaj, o kojem je informacija objavljena u New York Timesu gotovo istodobno. U njemu je riječ također o novim Boeingovim, ali i Airbusovim, modelima aviona, u koje su ugrađivani dijelovi bez valjanih certifikata.

Jedan od dobavljača dijelova načinjenih od titanija pod sumnjom je da je prodavao svoje proizvode s lažnom dokumentacijom o autentičnosti materijala.

Korištenje necertificiranog materijala u zrakoplovima može im značajno ugroziti sigurnost, pa stoga istragu tog slučaja provode u FAA, u Boeingu i Airbusu, ali i u kompaniji Spirit AeroSystems. Oni su, podsjetimo, dobavljač trupova za Boeing (i ugradili su bili onaj famozni panel vrata koji je s Boeinga 737 Max otpao početkom godine).

Upravo kod njih je otkrivena korozija na nekim titanijskim dijelovima, dobivenima od vanjskog dobavljača, što je potaknulo sumnje u kvalitetu i slijedom toga, novu istragu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close