Tužiteljstvu ništa sporno

Revizije koje su trebale završiti na tužiteljstvu, a nisu

''Važno je istaći i da su neka tužiteljstva obavijesti dostavljala nakon proteka razdoblja od šest godina, a neka u roku od nekoliko mjeseci'', navodi se u revizorskom dokumentu.
Gospodarstvo / Posao | 10. 03. 2023. u 14:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstva u Federaciji BiH odbila su većinu izvještaja revizora koji su upozoravali na nezakonitosti u poslovanju institucija i poduzeća u kojima su, kako je navedeno, ''utvrđene značajne nepravilnosti u postupku upravljanja i trošenja javnih sredstava''.

Naime, u razdoblju od 2016. do 2022. godine dostavljeno je 115 izvještaja na informiranja i nadležno postupanje, ukazujući na značajne nepravilnosti i razloge kvalifikacija za data mišljenja revizora.

Šest godina čekanja

''Uvažavajući da se revizija obavlja na bazi reprezentativnog uzorka i da revizijska dokumentacija potkrepljuje revizorske nalaze, naši izvještaji mogu biti indicija za utvrđivanje krivične i druge odgovornosti'', navodi se u objavljenoj publikaciji i odbijenim istragama u kojoj se navodi kako je u većini dostavljenih odgovora od tužiteljstava dobivena obavijest da se ''istraga neće provoditi'', ili su bili stava da su utvrđene nepravilnosti, poput kršenja zakona, samo prekršaji.

''Važno je istaći i da su neka tužiteljstva obavijesti dostavljala nakon proteka razdoblja od šest godina, a neka u roku od nekoliko mjeseci'', navodi se u dokumentu.

Revizori upozoravaju kako su u svojim izvještajima pronašli raspodjelu sredstava tekućih transfera bez jasno utvrđenih kriterija, nedostatak adekvatnog nadzora nad trošenjem tih sredstava, neprovođenje postupaka javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, netransparentan prijem u radni odnos, neuplaćivanje poreza i doprinosa na isplaćene plaće, neprimjenjivanje odredbi Međunarodnih računovodstvenih standarda i Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja prilikom sastavljanja financijskih izvještaja, što je imalo za posljedicu da nisu realno iskazana sredstva, obveze, prihodi, rashodi, financijski rezultat, a samim tim i kapital.

Bolnica u Konjicu

Među izvještajima koja su tužiteljstva odbila su i oni o Federalnoj televiziji, Energoinvestu, Fondu za zaštitu okoliša, Željeznice federacije BiH, poslovanje  Sarajeva,  Mostara, Bihaća, rudnici, komunalna poduzeća, županije, zavodi zdravstvenog osiguranja bolnice...

Kad su u pitanju izvješća koja su dostavljena Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, odbijen je predmet u slučaju Opće bolnice Konjic.

Revizori su uočili da je gubitak u poslovanju za 2019. godinu iskazan u iznosu od 1.436.206 KM, dok akumulirani gubitak na datum bilansa iznosi 8.602.782 KM, što je rezultiralo gubitkom iznad visine kapitala u iznosu od 3.929.234 KM.

Obaveze na 31. 12. 2019. godine iskazane su u iznosu od 12.910.953 KM, od čega su obveze po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa za primanja zaposlenih iznosile 10.563.533 KM.

''Navedeno ukazuje na postojanje neizvjesnosti, koja može uzrokovati značajnu sumnju u sposobnost Bolnice da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem'', navedeno je u revizorskom izvješću a tužiteljstvo je odgovorilo kako ''na osnovu utvrđenih činjenica, a na temelju navedenih dokaza, Tužiteljstvo odlučilo da ne provodi istragu''.

Zenit i Deponija

Isto se dogodilo i kad je u pitanju Hotelsko turističko društvo Zenit Bro d.o.o. Neum za 2019. godinu kad se utvrdilo da se ''ne mogu potvrditi dugoročne obveze prema zaposlenima, iskazane u iznosu od 1.830.325 KM, jer nije prezentirana valjana dokumentacija na osnovu koje su evidentirane''.

''To za posljedicu ima da su precijenjene obveze prema radnicima (1.830.325 KM), vrijednost hotela na poziciji građevinskih objekata (1.030.190 KM) i troškovi ranijeg perioda (800.135 KM)'', a iz tužiteljstva je rečeno kako ''u radnjama prijavljenog ne postoji osnov sumnje da je počinjeno kazneno djelo''.

Isto se dogodilo i s izvješćem o JP Deponija d.o.o. Mostar za 2018. godinu u financijskim izvještajima, u okviru dugoročnih obveza za kredit, Društvo iskazalo iznos od 259.299 KM koji predstavlja kratkoročne obveze dospjele na plaćanje na 31. 12. 2018. godine, što je imalo za posljedicu da su kratkoročne obveze podcijenjene, a dugoročne obveze precijenjene za navedeni iznos. Utvrđeno je da poslovanje i organizacija rada Društva nije usklađena sa zakonima i odlukom o osnivanju te da osnivač Grad Mostar i gradonačelnik nisu uspostavili organe upravljanja u Društvu kao i da je direktor obavljao dužnosti i nakon isteka mandata u 2012. godini. Sve je to utjecalo na rad Društva kao i na donošenje odluka u skladu sa zakonom.

Županija

I županijska vlast je u svojem poslovanju 2017. kod revizora imala negativan izvještaj dok to nije bilo zanimljivo tužiteljstvu.

''Pravosnažne presude i izvršna sudska rješenja u ukupnom iznosu od 21.864.961 KM nisu knjigovodstveno evidentirana u periodima na koje se odnose, što nije u skladu s članom 76. Zakona o proračunima u FBiH… Iskazana vrijednost stalnih sredstava i obaveze prema dobavljačima na datum bilansa precijenjene su za najmanje 478.725 KM s obzirom na to da je Ministarstvo unutarnjih poslova evidentiralo ulaganja u tuđa sredstva za radove koji su otpočeli tek u 2018. godini… Računi pravosudnih institucija na kojima su iskazana sredstva u iznosu od 2.257.045 KM nisu iskazani u sistemu Glavne knjige Trezora'', naveli su revizori ali je tužiteljstvo reklo kako ''ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo''.

Mostarski Parkovi

Isto je i s JP Parkovi Mostar gdje se u izvješću o poslovanju 2016. godine navodi da je u okviru iskazanih kratkoročnih potraživanja znatan dio stariji od godinu dana, koja nisu ispravljena na teret rashoda.

''Društvo nije poštovalo Računovodstvene politike i nije ispravljalo sva potraživanja koja nisu naplaćena u roku 360 dana od dospijeća. S obzirom na to da Društvo ne vodi ni starosnu strukturu potraživanja, nije moguće procijeniti koji bi bili efekti na financijski rezultat da je izvršena ispravka vrijednosti svih zastarjelih potraživanja Obračun plaće zaposlenicima vrši se po satnici manjoj od minimalno propisane Općim kolektivnim ugovorom za teritorij Federacije BiH i Zakonom o radu, što ima za posljedicu tužbe zaposlenika, kao i dodatne troškove po ovom osnovu'', navode revizori u tom izvještaju.

Dodaju i da prilikom svih nabavki roba, usluga i radova u vrijednosti od najmanje 473.063 KM Društvo nije primjenjivalo odredbe Zakona o javnim nabavkama. No, tužiteljstvo je odlučilo da neće otvarati istragu ''jer ne postoje subjektivna obilježja krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlasti direktora javnog poduzeća, a sve na temelju ispitivanja i datog obrazloženja koje se odnosi na obračun plaće zaposlenicima po satnici manjoj od minimalno propisane''.

''Što se tiče osnova za negativno mišljenje pod tačkom 2, a što se odnosi na nabavku roba, usluga i radova u vrijednosti od najmanje 473.063,00 KM, kada se nisu primjenjivale odredbe Zakona o javnim nabavkama, ovo Tužiteljstvo se obratilo dopisom Agenciji za javne nabavke BiH, Filijala Mostar, kako bi, ukoliko ocijene da postoje elementi prekršaja, podnijeli prekršajnu prijavu kod nadležnog suda za prekršaje protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi'', navedeno je u odgovoru tužiteljstva.

Šumarstvo

Isto je prošlo i Javno poduzeće Šumarstvo „Prenj“ d.d. Konjic s izvješćem za 2016. godinu gdje se, između ostalog navodi da ''društvo ne vodi materijalno knjigovodstvo i nema evidenciju o količini i cijeni proizvedenih i skladištenih drvnih sortimenata'' te da nije utvrđeno stvarno stvarno stanje imovine i obaveza, a samim tim nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem''. Tužiteljstvo je navelo kako ''počinjeno djelo nije krivično djelo, odnosno da nema dokaza da je počinjeno krivično djelo''.

Grad Mostar

Revizori su tužiteljstvu dostavili i izvješće koje se odnosi na poslovanje Grada Mostara za 2015. godinu gdje se upozorava na greške u novčanim sredstvima pa, između ostalog, ''financijski rezultat za 2015. godinu nije točno iskazan za najmanje 1.622.292 KM''.

''Dugoročne obaveze po osnovu dva kredita: Svjetska banka za projekat Urbana infrastruktura I IDA 39540 (621.118 SDR u protuvrijednosti od 1.290.511 KM) i Urbana infrastruktura II IDA 39541 Parking Mostar (2.640.000 SDR bez iskazane protuvrijednosti u KM), nisu iskazane u poslovnim knjigama Grada Mostara, zbog čega su dugoročne obveze za 2015. godinu podcijenjene za navedene iznose, što nije u skladu s Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH i Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH'', naveli su revizori te dodali i da dodjeljivanje grantova neprofitabilnim organizacijama u iznosu od 421.084 KM nije vršeno na osnovu mjerljivih kriterija.

Problem su te godine bili i ugovori o djelu u iznosu od 103.854 KM za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i predstavljaju redovne poslove zaposlenih, kao što su: računovodstveni poslovi, poslovi savjetnika gradonačelnika za financije, poslovi pružanja pravnih i stručnih usluga braniocima, te poslovi koje obavljaju vatrogasci.

Tužiteljstvo je zaključilo kako ''nije u mogućnosti iz dostavljene dokumentacije utvrditi postojanje elemenata kaznenog djela, kao ni izvući osnov sumnje iz uočenih nepravilnosti''.

Kopirati
Drag cursor here to close