HRS tvrdi

SKB Mostar i ZZO HNŽ odbijaju govoriti o trošenju novca -Vršen pritisak na zastupnike?!

''Spomenute zdravstvene ustanove su korisnici višemilijunskih proračunskih sredstava koji se uplaćuju sa županijskog proračuna...''
Gospodarstvo / Posao | 21. 06. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SKB Mostar i ZZO HNŽ odbijaju prezentirati financijska izvješća Skupštini HNŽ, priopćio je HRS čiji su zastupnici podnijeli inicijativu da se održi tematska sjednica o izvješćima o netransparentnom radu.

''Spomenute zdravstvene ustanove su korisnici višemilijunskih proračunskih sredstava koji se uplaćuju sa županijskog proračuna. Zakonska obveza je da se o izvješćima raspravlja u skupštinskim klupama. Budući da je Ured za reviziju institucija našao brojne nepravilnosti po pitanju utroška sredstava, zastupnici u Skupštini su zatražili posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi predstavnici ovih institucija prezentirali mjere ispravljanja nepravilnosti, kao i programe budućeg utroška pri kojem bi se eventualne nepravilnosti izbjegle'', navode u HRS-u.

Dodaju kako je na inicijativu zastupnika HRS-a više od trećine zastupnika Skupštine HNŽ svojim potpisima zatražilo tematsku sjednicu Skupštine na temu revizorskih izvješća SKB Mostar, ZZO HNŽ i ministarstva financija, gdje su uočene nepravilnosti.

''Iako Poslovnik nalaže organiziranje sjednice, Kolegij radi sve kako do iste ne bi došlo. Zastupnik HRS-a Mirko Vasilj je s toga, na zadnjoj sjednici Skupštine tražio pravno mišljenje o pravnim koracima koji se moraju činiti zbog očiglednog kršenja Poslovnika, ali i Zakona. Tu je nastao problem. Kako se saznaje iz kuloara, predstavnici SKB Mostar i ZZO HNŽ-a odbijaju bilo kakvu mogućnost dolaska u Skupštinu i prezentiranja izvješća, iz straha od potencijalnih pitanja i reakcije javnosti. U tome im itekako pomažu i predstavnici vlasti unutar Kolegija koji su išli toliko daleko da su radili pritisak na pojedine zastupnike da povuku svoje potpise s inicijative, kako bi ista poslovnički propala'', navodi HRS.

Dodaju kako su sve ovo razlozi zašto se tražilo mišljenje u smjeru pokretanja pravne odgovornosti što Kolegija Skupštine, što odgovornih osoba iz spomenutih institucija, jer se radi ne samo o kršenju Poslovnika, nego i cijelog niza Zakona.

''SKB Mostar i ZZO HNŽ-a troše i raspolažu novcem poreznih obveznika, ne svojim privatnim, s toga poreznim obveznicima su obvezni i polagati račune'', naveo je HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close