Korisna znanja

VIDEO | U Mostaru završena obuka za IT sektor: 49 polaznika steklo certifikate

Anita Perić iz Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kazala je kako ovakve suradnje i događaji doprinose smanjenju broja nezaposlenih.
Gospodarstvo / Posao | 24. 09. 2024. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna konferencija projekta "Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru", čiji je završni ispit položilo i certifikat dobilo 49 od ukupno 68 polaznika, održana je u utorak u Mostaru.

''Projekt završava za nekih desetak dana, a danas smo prezentirali rezultate projekta, ali i neka nova saznanja. Projekt nas je iznenadio, pet projektnih partnera uspjelo je izvršiti većinu određenih ciljeva i postići neke rezultate, a ono što je otprilike malo zakazalo je zapošljavanje ovih mladih osoba. Po nekim našim saznanjima cijeli sektor je zadnje dvije godine u nekoj krizi zbog ekonomske krize koja je globalnih razmjera, tako da se interes za nove zaposlenike smanjio, a većina firmi je ulagala dosta da zadrži trenutne kapacitete'', kazao je direktor Asocijacije za gospodarski razvitak "REDAH" Ivica Sivrić.

Istaknuo je kako su organizirali kvalitetnu obuku koja je potrebna IT sektoru.

''Sveučilište u Mostaru je certificiralo tri zanimanja za potrebe IT sektora i svako od tih zanimanja nosi 30 ECTS bodova, tako da s tog gledišta smo organizirali zaista kvalitetnu obuku koja je potrebna ovom sektoru, paralelno smo cijelo vrijeme radili na animaciji poslodavaca da zaposle određene ljude, uspjeli smo zaposliti osam osoba, a istovremeno kreirano je i pet novih radnih mjesta kroz samozapošljavanje gdje je tih pet osoba iskoristilo mogućnost granta i otvorilo vlastite obrte. Također, ranije je kreirana i mobilna aplikacija "Shtela" kojoj je svrha povezati poslodavce i nezaposlene, na tom tragu ćemo raditi i dalje'', kazao je Sivrić.

Navodi kako je kroz ovaj projekt izrađen lokalni akcijski plan zapošljavanja Grada Mostara koji je od strane Gradskog vijeća usvojen u travnju ove godine.

''Grad je već izdvojio 100.000 maraka za nove aktivnosti koje će provoditi uz podršku četiri nevladine organizacije, a to su REDAH, LiNK, Asocijacija poduzetnika i INTERA, gdje svi od navedenih imaju svoj dio obaveza i resursa, tako da smo i tu uspjeli napraviti napredak. Projekt je poslužio svrsi, mobilizirali smo određene resurse i sada je važno nastaviti raditi u kontinuitetu'', kazao je Sivrić.

Anita Perić iz Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kazala je kako ovakve suradnje i događaji doprinose smanjenju broja nezaposlenih.

''Ovo je samo početak i poziv mladim osobama da se aktiviraju i prolaze kroz ovakve programe. U HNŽ-u 22 posto nezaposlenih čine mladi do 30 godina, a veliki dio njih je neaktivan iz raznih razloga, neki ne žele raditi jer nemaju potrebu, neki zbog obiteljskih stvari ne mogu raditi takve poslove, bitno ih je aktivirati i pružiti im mogućnost. Današnji mladi spremni su promijeniti se i raditi neko drugo zanimanje koje nisu završili, a ovakvi programi zapravo daju tu mogućnost da oni ne moraju opet ići četiri godine kroz neko srednjoškolsko obrazovanje nego da u nekom kratkom razdoblju, od šest do devet mjeseci mogu doći do nekog novog zanimanja, novih znanja i tako ući na tržište rada. Tijekom svog života to mogu mijenjati koliko god puta žele, samim tim se zadovolje potrebe tržišta rada, ali i njihove osobne potrebe pa je i društvo zadovoljnije'', kazala je Perić.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja iskorak, te da su rezultati fantastični. Također, naveo je kako su u sklopu projekta detektirani svi problemi koje još uvijek treba riješiti i na kojima će Grad raditi kako bi se mladima osigurala ugodna sredina u kojoj se mogu razvijati, naći posao i zasnovati svoj biznis.

Kopirati
Drag cursor here to close