Brine li se tko?

Izvoz iz BiH kontinuirano pada

Izvoz u zemlje Europske unije pao je za šest posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz porastao…
Gospodarstvo / Posao | 24. 09. 2024. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nastavlja bilježiti negativne vanjskotrgovinske trendove, prvenstveno zbog manje potražnje za bh. proizvodima u zemljama Europske unije. Izvoz je kontinuirano u padu, dok uvoz raste, a vanjskotrgovinski deficit je dostigao 8,4 milijarde KM, objavio je Bloomberg navodeći kako je zanimljiv podatak da je BiH povećala razmjenu s Irskom i Grčkom.

U prvih osam mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio je 10,5 milijardi KM, što je za 6,3 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. S druge strane, uvoz je porastao za 3,6 posto i dosegnuo skoro 19 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega 55,5 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Najviše smo izvozili u Hrvatsku

Izvoz u zemlje Europske unije pao je za šest posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz porastao za 5,9 posto. Od zemalja EU, najviše smo izvozili u Hrvatsku, Njemačku i Austriju, iako sa svim ovim zemljama bilježimo pad izvoza. Italija je na prvom mjestu među zemljama iz kojih smo najviše uvozili, a slijede Njemačka i Hrvatska.

Najveći rast izvoza bilježimo u Irsku - 173,2 posto, Latviju - 66,4 posto i Grčku - 26,3 posto. Kada je riječ o uvozu, u prvih osam mjeseci najveći rast bilježimo s Bugarskom - 187,4 posto, Grčkom - 36,5 posto i Irskom - 29,3 posto.

I sa zemljama CEFTA-e bilježimo pad izvoza i rast uvoza. Izvoz je manji za 17,3 posto, dok je uvoz porastao za 2,7 posto. Srbija je na prvom mjestu po izvozu i uvozu. Crna Gora je na drugom mjestu po izvozu, ali na trećem po uvozu. Sjeverna Makedonija je na drugom mjestu po uvozu.

Rast izvoza u Kinu

Od ostalih zemalja, Bloomberg navodi kako je bitno istaknuti da je izvoz u Kinu porastao za 118 posto.

Ekonomista Faruk Hadžić za Bloomberg Adriju je kazao da kriza u Njemačkoj ima dalekosežan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu zbog snažnih ekonomskih veza između ovih dviju zemalja. Podsjeća da je Njemačka jedan od ključnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a svaki poremećaj u njemačkoj ekonomiji izravno se odražava na bh. gospodarstvo.

Zbog krize u Njemačkoj, u BiH je u određenim gospodarskim oblastima došlo do gašenja tvornica, kao i do gubitka radnih mjesta. Stagniranje njemačke ekonomije traje od polovine prošle godine, a to se kod nas reflektiralo i na ovaj način.

Hadžić kaže da pad potražnje na njemačkom tržištu dovodi i do smanjenja proizvodnje u BiH, što za posljedicu ima smanjenje broja radnih mjesta.

Veliki skok zlata

Na listi proizvoda koje smo najviše izvozili i uvozili nema promjena. Tu, piše Bloomberg, prednjače obični metali i proizvodi od običnih metala, a slijede strojevi, elektrotehnička oprema, aparati za snimanje i reprodukciju slike i zvuka.

''Međutim, bitno je istaknuti da je izvoz životinja porastao za 302,5 posto, plina za 280 posto i znanstvenih i kontrolnih instrumenata za 90,3 posto. Na strani uvoza najviše je porastao uvoz ostalih prijevoznih sredstava za 458,4 posto i zlata za 164,8 posto'', navedeno je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close