Prvo piloti...

Zabrinjavajuć globalni manjak aviomehaničara

Analitičari to pripisuju neočekivano snažnom oporavku avioprijevozničke industrije poslije pandemije koronavirusa.
Gospodarstvo / Posao | 31. 07. 2024. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo je nedostajalo pilota, sada nema dovoljno aviomehaničara. Manjak kvalificiranog osoblja na globalnom tržištu nije samo problem poslovanja, nego i ugrožava sigurnost, upozorilo je njemačko osiguranje Allianz.

Allianz u studiji objavljenoj u srijedu navodi da je manjak aviomehaničara, od kog prijevoznici i aerodromi godinama zaziru, sada prerastao u stvarnost, piše German news service.

Deficit ne produžava samo radove na održavanju aviona, nego "očigledno," usprkos kontroli, povećava rizik incidenata. Osiguranje pritom ukazuje da samo u Sjevernoj Americi nedostaje 12-18.000 aviomehaničara.

Prethodnih par godina, u fokusu je bio manjak pilota, jer su mnogi prijevoznici u pandemijskoj krizi otpuštali osoblje koje potom dugo nisu uspavali da zamjene. Taj problem je u međuvremenu uglavnom riješen, ali sada nema dovoljno zemaljskog tehničkog osoblja.

Analitičari to pripisuju neočekivano snažnom oporavku avioprijevozničke industrije poslije pandemije koronavirusa. Naime, ove godine se očekuje globalno rekordni promet u putničkom avioprijevozu.

Allianz naglašava da "incident" ne znači nužno i pad aviona. Prošle godine u svetu nije pao ni jedan putnički avion. Najveći deo, oko dvije trećine prijavljenih incidenata tiče se sudara u zraku s pticama ili rulanja aviona u teren iza kraja piste.

Autori studije su analizirati više od 32.000 slučajeva prijavljene štete od 2019. do 2024. Ukupno potraživanje obeštećenja je izašlo na oko 14 milijardi eura.

Prema učestalosti, poslije sudara u zraku i letačkih incidenata koji čine 63 posto slučajeva, s 22 posto slede tehnički kvarovi i propusti kontrole kvalitete.

Kopirati
Drag cursor here to close