Radnička prava

Udružili se sindikati u HNŽ

Sindikati su u Mostaru dogovorili razmjenu informacija svim dostupnim sredstvima informiranja i periodičnim sastancima, suradnju i pružanju podrške aktivnostima članica…
Gospodarstvo / Posao | 31. 07. 2024. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u utorak osnovan Koordinacijski odbor sindikata HNŽ-a.

Naime, 13 sindikata s područja Hercegovačko-neretvanske županije potpisalo je Memorandum o suradnji čija je svrha povezivanje i suradnja sindikata na području županije.

Kako je priopćeno, cilj je zaštita prava radnika kroz bolje i efikasnije kolektivno pregovaranje, izmjene, dopune i bolju provedbu relevantnih zakona, jačanje položaja postojećih sindikata, poticanje i podršku formiranju novih sindikata u privatnom sektoru, izgradnja solidarnosti među sindikatima i radnicima te povećanje medijske pozornosti i javne podrške za zaštitu prava radnika i sindikata.

Sindikati su u Mostaru dogovorili razmjenu informacija svim dostupnim sredstvima informiranja i periodičnim sastancima, suradnju i pružanju podrške aktivnostima članica Koordinacijskog odbora sindikata, zajedničko zastupanje i predstavljanje aktivnosti u odnosu na poslodavce, vlasti i javnost, predstavljanja u medijima, podršku i pomoć za inicijative obespravljenih radnika te otvorenost za suradnju sa drugim sindikatima, koordinacijama i udruženjima u BiH.

Uvodnim obraćanjem Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu ZZJZ HNŽ, član pregovaračkog tima SKB Mostar i izabrani voditelj Koordinacije istaknuo je da sindikati okupljeni u Koordinaciju predstavljaju neusporedivo veću snagu od sindikata koji nastupaju pojedinačno prema poslodavcima i javnosti.

Istaknuo je da će se dogovarati, zajedno nastupati i pomagati jedni drugima kako bi radili na poboljšanju prava radnika i sindikata. Koordinacija će pružati svu moguću pomoć svima kojima bude potrebna, posebno oko procedure pregovaranje sa ciljem izgradnje partnerskih odnosa sa Vladom i potpisivanja što kvalitetnijih kolektivnih ugovora. Sve što se može riješiti na zakonit način,  najbolji je način, uključujući i pitanja o zakonitom ili nezakonitom štrajku.

''Pozivamo druge sindikate iz HNŽ da se priključe Koordinaciji. Radnike iz privatnog sektora pozivamo da se ohrabre i pokrenu proces osnivanja sindikata uz podršku članica Koordinacije i CGS-a'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close