Nije što su tražili, ali bolje od prve ponude

Zdravstveni radnici prosvjedovali u Sarajevu, no ipak prihvatili nižu ponudu

Iako su sindikati zahtjevali satnicu od 3,70, a Vlada je prvobitno ponudila 3,07, dogovor su 'pronašli na sredini', sa satnicom od 3,40.
Gospodarstvo / Posao | 19. 09. 2024. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prihvatio je ponudu Vlade KS kojom će se satnica povećati na 3,40 KM.

Prvobitna ponuda Vlade bila je 3,25 KM, što je Sindikat ranije odbio. Sindikat je do sada tražio povećanje satnice sa 3,07 na 3,70 KM.

Bit će nastavljene aktivnosti koje se odnose na novi kolektivni ugovor koji bi trebao biti potpisan u travnju naredne godine, a radnici se nadaju da će novim ugovorom osigurati povećanje satnice koje su prvobitno tražili.

Inače, Za vrijeme sjednice Vlade, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je u centru grada organizirao prosvjednu šetnju sa zahtijevom Vladi KS da poveća neto satnicu na 3,70 KM.  

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković kazao je ranije za Fenu da očekuje pozitivan ishod sa sjednice Vlade KS. 

''Mi bi voljeli da ovo bude skup u znak zahvale Vladi, da donese pozitivnu odluku na naše zahtjeve. Naš jedini i osnovni zahtjev, jer smo odustali od ostalih, ostala je samo visina neto satnice, a naš zahtjev je 3,70 KM, međutim Vlada KS nam je ponudila 3,25 KM. Očekujemo da se nađemo na nekoj sredini u korist i jedne i druge strane'', kazao je Sadiković. 

Ovaj sindikat prethodno je dao rok Vladi KS od 30 dana da riješi zahtjev i ukoliko ne dođe do toga  najavljen je generalni štrajk zdravstvenih ustanova u KS. 

Kopirati
Drag cursor here to close