U susret sezoni

Evo kako se kreću cijene u okolici Dubrovnika!

Cijene sladoleda su šarolike, te variraju od mjesta do mjesta. Većinom je razlika samo 1 euro dok je u samom gradu, na Stradunu, cijena za čak 100 posto viša.
Gospodarstvo / Turizam | 17. 06. 2024. u 12:48 N.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubrovnik, kao goruća ljetna destinacija kroz povijest, posljednje desetljeće doživjela je uzlet svjetskih razmjera. Dolaskom mnogih stranih zvijezda s jahtama u njene luke te mnoge druge Splitsko-dalmatinske županije, hrvatski Jadran je sam od sebe procvjetao.

Kako dolaze i svjetske mega zvijezde, tako dolaze i stranci za njima. Porast cijena u Dubrovniku i ostalim glavnim gradovima Dalmacije glavna je priča posljednjih nekoliko godina, ali vrlo malo se zna o cijenama u njihovim okolicama. 

U nastavku pogledajte visinu cijena u nekolicini malih mjesta oko Dubrovnika.

Cijena sladoleda

Cijene sladoleda su šarolike, te variraju od mjesta do mjesta. Većinom je razlika samo 1 euro dok je u samom gradu, na Stradunu, cijena za čak 100 posto viša.

Za razliku od samog grada, lokalci u malim mjestima oko Dubrovnika ne prave razliku za strance i za domaće, jer uglavnom nemaju toliko bogatu klijentelu da biraju, te je za sve cijena kugle sladoleda ista - 2 eura!

Razlika je samo u cijeni korneta, ovisno birate li slatki ili crni, koji se dodatno naplaćuju 40 centi, dok se u čaši i običnim malim kornetima plaća samo kugla sladoleda. Zanimljivo je da je cijena kugle u skupljim hotelima, primjerice u onima s 5 zvjezdica, skuplja za euro, te će te ledeno osvježenje u kornetu platiti 3 eura. To je, ako uzimate dvije kugle, za 2 eura skuplje od sladoledarnica koje nisu u sklopu hotela. 

No, po osobnom iskustvu obične sladoledarnice imaju i bolji izbor.

Cijena hrane

Cjenik hrane je tek priča za sebe. Cijene ovise o vrsti sastojka određenog jela. Ali neka univerzalna cijena za morske plodove ne razlikuje se previše među restoranima. Na primjer, cijena salate s hobotnicom u beach-baru skupljeg hotela iznosi 20 eura, dok su salate s tunom po 13 eura.

Foto: Bljesak.info / Salata od hobotnice | Foto: N.M. 

Većina morskih jela iznosi po 13 eura s izuzetcima kao što su neke plate ili hobotnica salata. Dok su obične salate kao što je Cezar samo dva eura jeftinije, tj. 11 eura. 

U restoranima izvan hotela morski plodovi su uglavnom ulovi dana, te imaju svakidašnju dnevnu ponudu koje kadikad može ponestati. Od ponude su istaknuti rezanci s gamberima po 11.90 eura, rižoto s mušulama ili dagnjama od 12.90 eura te dnevne juhe. Cijena riblje je 4.90 eura, a ironično je što je samo 30 centi skuplja od vode. Od redovne ponude najbolje prolaze mušule na buzaru po cijeni od 11.90 eura te tagliatelle u crvenom umaku sa gamberima od 13 eura. 

A ako ste za desert, u hotelu su palačinke po 6.50 eura.

U restoranima su klasične palačinke 5.90 eura dok je cijena kolača najčešća 5 eura.

Cijena pića

Cijena obične vode se kreće između 4.50 do 4.80 eura. Ako ste ljubitelj hladnih koktela uz vrući dan na plaži, možete se pozitivno iznenaditi da ne prelaze 10 eura! 

Uglavnom su cijene za sve iste neovisno je li u pitanju Martini, Pina colada ili Cosmopolitan. Platit ćete ih 9.50 eura dok neke možete popiti i za 8.50 ili 8 eura. Cijene ostalog pića poput Coca cole, Senzacije i Sprita su značajno jeftinije od obične vode.

Cijene suvenira

U suvenirnicama svakako ima svega i svačega, od pića, magneta te od haljina pa do šlaufa. 

Neki ih i šaljivo zovu „svaštarijama“, jer uistinu nema čega nema. Međutim, cijene onoga što nude su značajno precijenjene, te ih većina lokalaca kupuje samo „u nuždi“.

  / Dagnje | Foto: N.M. 

U centru Dubrovnika cijene su postale prevelike i za strance, te se prodavaonice masovno zatvaraju na Stradunu. No, u manjim mjestima, koja su odlična za odmor zbog bijega od buke i gužve, suvenirnice su uveliko rasprostranjene jer one uz mali izbor marketa čine osnovnu prodajnu moć. 

Naravno, o vrsti suvenira ovisi i cijena. Ako je suvenir malo cjenjeniji kao boca vina koštat će bar 30 eura, dok one sređenije boce, koje su ukrašene blagodatima mora, penju se sve do 72 eura. 

Ako ste za neki veći poklon, nešto autohtono kao što je vrč prekriven algama i ostatcima mora koji dolazi uz dvije boce vina, morat će te dati čak 338 eura.

Ostale stvari poput napuhanaca variraju između 15 i 30 eura, dok haljine i ručnici za plažu mogu biti i 50 eura. 

Mali magnetići su uglavnom od 3,4 pa do 7 eura, ovisno o dizajnu. 

Bez obzira na sve, ljepota i raskoš Hrvatske jadranske obale je neprocjenjiva, a odmor i osvježenje koje ona nudi vrijedi štednje i iščekivanja. Iako se možda ne bismo usudili reći da „vrijedi svake marke“, isplatljivost je svakako vidljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close