Očaravajuća priroda

Ovo je najudaljenije otočje u Hrvatskoj i ima samo jednog stanovnika

Otok je jedinstvenog biljnog pokrova, ima jako blagu klimu i jako malo oborina pa je vegetacija bujna u proljeće, jesen, pa čak i zimu, a ljeti je obala gotovo gola.
Gospodarstvo / Turizam | 17. 06. 2024. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prekrasnoj hrvatskoj obali, jadranski otoci uvijek su bili mjesta posebno draga brojnim turistima. Uvijek mirnija od kopna, sa specifičnim načinom života lokalnog stanovništva, prekrasnim morem i plažama, otoci su idealni za one koji želi pobjeći od šušura obale. No možda ovog ljeta želite pobjeći daleko, baš daleko. Možda na najudaljenije otočje u Hrvatskoj?

Udaljeno od kopna, izolirano od svijeta, a prekrasno i ponosno u svojoj posebnoj vezi s morem, na najudaljenijoj točki Hrvatske smjestilo se Palagruško otočje i najveći otok Vela Palagruža, prenosi Putnikofer.

Mitsko mjesto mornara

Opjevana u starom ljetnom hitu grupe Šo! Mazgoon, Palagruža je uvijek bila mitsko mjesto svih mornara, ljubitelja mora i plovidbe. Palagruško otočje sastoji se od desetak otoka i otočića nasred Jadranskog mora, blizu morske granice s Italijom.

Foto: Canva / Palagruža

Najbliži naseljeni otok je Lastovo, a formalno pripada općini Komiža na otoku Visu. Palagruža je zaista posebno mjesto, do kojeg je teško doći, ali oni koji ga posjete nagrađuje nevjerojatnim doživljajima i prizorima koji se pamte.

Vela Palagruža

Glavni i najveći otok arhipelaga je Vela Palagruža, na kojoj se nalazi i poznati istoimeni svjetionik. Vela Palagruža visoka je 92 metra, duga 1400 metara i široka 300 metara. Već prvi pogled na ovaj neobičan otok otkriva neobičan sklop stijena i strmih klisura, na čijem vrhu ponosno stoji svjetionik, to svjetlo nade za umorne pomorce.

Foto: Canva / Svjetionik na Palagruži

Jedinstveni biljni pokrov

Otok je jedinstvenog biljnog pokrova, ima jako blagu klimu i jako malo oborina pa je vegetacija bujna u proljeće, jesen, pa čak i zimu, a ljeti je obala gotovo gola. Od svih otoka južne Dalmacije, Palagruža ima najviše endemskih biljaka.

Bez obzira na veliku udaljenost od kopna i težak teren, arheološki nalazi dokazuju da je Palagruža bila naseljena još prije 9000 godina. U srednjem vijeku tu je izgrađen samostan, a njegove su ruševine vidljive i danas. Danas je jedini stalni stanovnik svjetioničar, koji tijekom ljeta dočekuje goste koji se uspiju dokopati ovog komadića raja.

Kopirati
Drag cursor here to close