Puževi koraci

Nakon velikih očekivanja, ništa od Mostar Pass kartice

Kartica je službeno predstavljena prvog dana rujna prošle godine kada je istaknuto da će ta propusnica dati novi zamah mostarskom turizmu…
Gospodarstvo / Turizam | 01. 07. 2024. u 09:59 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je najavljena kao svojevrsna revolucija u mostarskom turizmu, Mostar Pass-kartica još uvijek nije zaživjela.

Doznajemo kako je prodano svega nekoliko kartica a turistički djelatnici, s kojima smo razgovarali na tu temu, rekli su nam kako ih nitko o tom procesu još uvijek nije obavijestio.

Odluka o uvođenju turističke pass-kartice donesena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara sredinom siječnja 2023. godine.

Računalo se na 23 milijuna maraka godišnje

Kako je najavljeno, Mostar Pass kartica namijenjena je turistima i posjetiteljima kojoj je cilj povećati posjećenost kulturnih sadržaja i znamenitosti, te ponuditi dodatni alat za pregled odredišta kako bi imali ispunjen i kvalitetan boravak u gradu.

Kartica je službeno predstavljena prvog dana rujna prošle godine kada je istaknuto da će ta propusnica dati novi zamah mostarskom turizmu, a tada je rečeno kako se očekuje da bi se od njezine prodaje moglo namaknuti oko 23 milijuna maraka godišnje.

Voditelj Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, izjavio je na predstavljanju kako bi kartica mogla omogućiti bolje upravljanje velikim turističkim potencijalom Mostara.

''Ovo je zaista jedan veliki korak i nastavak uspješne suradnje između UNESCO-a i Grada Mostara. Ono što nam je važno naglasiti je da uvođenje passa, prethodno uvođenje vinjete, i sve ono što smo uradili u prethodnom razdoblju vezano za strategiju razvoja turizma, vrlo značajno kada govorimo o području grada Mostara koje je na listi svjetske baštine UNESCO-a'', rekao je Šešum.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako je turizam jedna od strateških grana razvoja Mostara te da je vrijeme ''da počnemo odgovorno i adekvatno upravljati turizmom''.

Ugovor uskoro ističe

Dodao je kako očekuje značajne prihode od prodaje Mostar PASS-a, koji će biti korišteni za razvoj i održavanje turističkog potencijala Mostara.

Kupovinom Mostar Pass-kartice turisti bi mogli platiti Skok sa Starog mosta, Posjete Muzejima MUM, Hercegovina, Stari Mostar sa kulom i labirintom i kuća Svetozara Ćorovića, Posjetu Franjevačkoj crkvi i Zvoniku Mira, Posjetu galeriji Susret Biskupski ordinarijat, Posjetu džamijama Tabačica i Mehmed Koski džamija, Manastir i Muzej Žitomislić.

Svečano je potpisan i ugovor između Grada i Kluba skakača u vodu Mostari kojim su se, kako je navedeno, uredili međusobni odnosi.

Ugovor, koji je potpisan u kolovozu prošle godine, ističe 28. kolovoza.

Dodatna ponuda koja prati Osnovni paket trebala je omogućavati korištenje popusta posebno kreiranih za korisnike Mostar Pass kartice u pojedinim restoranima, hotelima, motelima, prenoćištima, obrtničkim radnjama.

13 jezika

Odlikom Gradskog vijeća, kartica košta 70 KM, a promoviranje Mostar Pass kartice trebalo je biti uneseno u marketinški plan Grada, a trebala se prodavati i putem marketinških organizacija, turističkih agencija, Turističke zajednice Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i Federacije Bosne i Hercegovine.

Mostar Pass kartica se nalazi na online platformi prema kojoj će korisnik nakon kupovine iste dobiti svoju potvrdu u formi QR koda koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalaze u turističkoj ponudi.

Oni koje zanima Mostar Pass, na Internetu će pronaći pristojnu web-stranicu s izborom od čak 13 jezika, za razliku od one mostarske Turističke zajednice. No, ako turist pozove ponuđeni broj dobit će govorni automat koji će mu pričati koji broj da bira.

Kopirati
Drag cursor here to close