Herkulanej

Turist oštetio fresku koja je preživjela erupciju Vezuva 79. godine

U policijskom priopćenju stoji da je 27-godišnji turist brzo identificiran nakon što je osoblje na arheološkom nalazištu otkrilo grafite iscrtane crnim, neizbrisivim flomasterom na bijelom dijelu obojenog zida.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 06. 2024. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski turist uništio je zid s freskama u starorimskoj kući u Herkulaneju blizu Napulja, oštetivši zgradu koja je preživjela vulkansku erupciju Vezuva 79. godine, objavila je talijanska policija u ponedjeljak.

U policijskom priopćenju stoji da je 27-godišnji turist brzo identificiran nakon što je osoblje na arheološkom nalazištu otkrilo grafite iscrtane crnim, neizbrisivim flomasterom na bijelom dijelu obojenog zida, prenosi Hina.

Dobro očuvani ostatci

Policija je rekla da je riječ o potpisu muškarca koji se sada suočava s optužbama za oštećivanje umjetničkih djela.

Manji grad od poznatijeg susjeda Pompeja, Herkulanej je bio zatrpan dubljim slojem pepela, koji je njegove ruševine zaštitio od lopova i ostavio posebno dobro očuvane ostatke.

Italija u borbi protiv vandalizma

Nije prvi put da su turisti u Italiji vandalizirali povijesne spomenike.

Prošle godine, posjetitelj iz Engleske uhvaćen je u videu, objavljenom na društvenim mrežama, kako ključem grebe svoje ime i ime svoje djevojke na unutarnjem zidu rimskog Koloseuma.

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano podijelio je video, nazivajući ga "vrlo ozbiljnim, nedostojnim i znakom velike nekulture da turist nagrđuje jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu, Koloseum, kako bi ugravirao ime svoje zaručnice".

To nije bio prvi put da su turisti kažnjeni zbog nagrđivanja mjesta svjetske baštine UNESCO-a.

Kao odgovor na rastući vandalizam, Italija je ove godine uvela strože kazne za one koji oštećuju spomenike i kulturna mjesta, odredivši novčane kazne do 40.000 eura.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close