Mostar

Osim suvenira nedjeljom će se prodavati i accesoari: Vijećnici usvojili Kordićev prijedlog

Prijedlog Odluke pročitala je načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja te dodala kako su promjene donesene sukladno raspravama.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 05. 2024. u 15:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 19 ruku za i 12 sudržanih na Gradskom vijeću usvojen je prijedlog amandmana gradonačelnika Mostara Maria Kordića o izmjeni Odluke o radnom vremenu objekata na području Grada Mostara.

Odluka o radnom vremenu 

Prijedlog Odluke pročitala je načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja te dodala kako su promjene donesene sukladno raspravama.

"U Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu objekata kojim pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti na području Grada Mostara u članu 5., stava 3., u alineji 3. iza riječi 'suvenira' dodaje se riječ i 'aksesoari'. U članu 5., stava 5., Odluke iza riječi 'za rad iz' briše se broj 3.", pročitala je Trbonja.

Kako je ranije objavljeno, Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravna i fizička lica obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, u članku 5. iza stavka 4., dodan je stavak 5., koji glasi:

''Izuzetno trgovačkim i obrtničkim objektima koji su locirani u užoj jezgri Starog grada( na potezu ulaska u Stari grad i to ulice Mala tepa, Kurluk, Kujundžiluk, Stari most, Jusovina, Oneščukova) dozvoljava se radno vrijeme svakim danom tijekom cijele godine u razdoblju od 8 do 24 sata".

Kako je istaknula, Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenom glasniku Grada Mostara.

Rasprava u vijećnici

Podsjetimo, nakon žustre rasprave i natezanja oko procedura pri čemu se galamilo o pravljenju lakrdije u Vijeću, izmijenjena je Odluka o radnom vremenu pa se uz suvenirnice Odluka proširuje na one koji se bave prodajom accesoara.

''Omogućavamo rad svim suvenirnicama na čitavom području Grada Mostara. Ovo je kompromisno rješenje. Razumijem da ovo možda nije najkorektnije po proceduri. Poanta je da odluka poluči rezultat, a ne da patimo od silne procedure. Ova odluka je po meni dobro rješenje'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Gradski vijećnici su, kako je konstatirao predsjedatelj Salem Marić, usvojili Odluku te nijedan vijećnik nije bio protiv.

Podsjetimo, dosta žustro se posljednjih dana govorilo o neradnom danu na području Starog grada.

''Problem je jer nismo definirali suvenirnice'', istaknuo je ranije na sjednici Kordić.

Vijećnica Adela Gosto, koja je inicirala ove izmjene, ranije je rekla kako se u prvotnoj odluci nije razmišljalo o ovome kad se donosila odluka i da ovo treba primijeniti na svim potencijalnim turističkim lokacijama u Mostaru.

Tijekom rasprave načelnica Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja kazala je vijećnicima da čitaju odluke koje donose. 

Kao razlog donošenja ove izmjene navedeno je kako je činjenica da je Stari grad lokacija u Gradu Mostaru koja je zbog iznimne važnosti u povijesnoj, kulturnom, vjerskom i dr. zaštićen od strane UNESCO-a te time još dodatno dobio na važnosti u turističkoj ponudi Grada.

Zarada

Kordić je na konferenciji za medije uoči usvajanja Odluke o radnom vremenu objekata na području Grada Mostara u Gradskom vijeću kazao kako je došlo do žustre rasprave, ali neopravdano.

"Još uvijek se ne mogu u taj pravni 'mode' ubaciti. Ja sam liječnik po struci i gledam kako rješavati probleme, procedure su mi manje bitne. Ovdje je vrlo jasna bila ideja da je donošenje Odluke bilo vrhunsko, međutim oko svake odluke postoje sitni propusti", istaknuo je Kordić.

Pojasnio je kako su "suvenirnice koje su bile obuhvaćene ovom odlukom i riješene u jednom trenutku zakonski nisu mogle zadovoljiti neke normative pa su iz obrta se morali preregistrirati u trgovačka društva" te je zbog toga došlo do problema jer su "upali u 'škare' Odluke o neradnoj nedjelji".

"Mislim da smo našli kvalitetno rješenje i to ćemo usvojiti po ovoj ili onoj proceduri da bi ljudi već sutra mogli otvoriti svoje radnje, zaraditi svoj novac u Starom gradu, Blagaju ili bilo kojoj suvenirnici u Mostaru i vjerojatno će biti dodatnih izazova ali ćemo ih rješavati. Ovo je živa materija i treba gledati rješenja", zaključio je Kordić uoči usvajanja Odluke o radnom vremenu objekata na području Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close