Dan kada je Aluminij zauvijek ugašen

5 godina od gašenja hercegovačkog diva

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 07. 2024. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprijenos Bosne i Hercegovine i Nadzorni operater sustava (NOS), institucije nadležne za upravljanje i nadzor elektroenergetskom mrežom, isključili su na današnji dan u ponoć i četiri minute pogone mostarskog Aluminija s naponske mreže, čime je u stvari ta tvrtka ugašena.

Bio je to mrak za nekadašnjeg giganta koji se nije mogao izboriti sa stanjem na tržištu ali i s lošim upravljanjem koje nije pronašlo način da tvrtka opstane, do kraja 2019. godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.

Naime, na današnji dana točno u ponoć i četiri minute mostarski Aluminij je ostao je bez napajanja električnom energijom, što je pak značilo propast pogona Elektrolize. Isključenjem struje prestao je rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih je tada u Aluminiju bilo točno 256.

Glavni pojedinačni vlasnik Aluminija je Federacija BiH koja drži 44 posto dionica, a koja je istovremeno i vlasnik Elektroprivrede HZHB. Pritom još 44 posto dionica drže mali dioničari, a Republika Hrvatska ima 12 posto dionica, na ime ulaganja od spomenutih 9 milijuna američkih dolara.

Foto: Šime Strikoman / Facebook / Milenijska fotografija Aluminija iz 2006. godine

Iako su Uprava tvrtke i radnici očekivali od politike da spriječi bankrot i da se pronađe model po kojem bi Aluminij kupovao struju po cijeni jeftinijoj od tržišne, to se nije dogodilo i nakon dugo godina agonije mostarska kompanija vjerojatno ide u stečaj. Uprava Aluminija i predstavnici sindikata te kompanije održali su, naime, u srijedu ujutro sastanak poslije kojeg je rečeno da slijedi pokretanje postupka stečaja tvrtke.

Podsjetimo, Aluminij je imao godišnji promet od 320 milijuna maraka, dok je oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče bilo vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Taj 10. srpanj 2019. godine bio je dosta mučan za radnike Aluminija koji su kroz nekoliko blokada pokušali privući pažnju političara za koje su se nadali da im mogu pomoći u tom da se Aluminij ne ugasi.

Video: DALIBOR MILOŠ O PROPASTI STAROG I NASTANKU NOVOG ALUMINIJA

Prvo su blokirali promet na magistralnoj cesti M-17 na Buni, da bi u poslijepodnevnim satima prosvjed preselili u Salakovac gdje su promet držali u blokadi puna četiri sata.

Foto: Bljesak.info / Blokiran magistralni put M17

Promet je normaliziran tek oko 20.00 sati, kada su stigli pripadnici specijalne policije koji su uz upotrebu sile razbili prosvjede, a došlo je i do fizičkog sukoba. 

Nakon toga radnici su se okupili u krugu tvornice, gdje su dočekali konačan kraj nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

Foto: Bljesak.info / Svijeće za Aluminij

Dan kasnije obilježit će veliki prosvjedi ispred središnjice HDZ-a BiH ispred koje je predsjednik stranke Dragan Čović gađan bocama. No Čović se nije vidio odgovornim za gašenje diva.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina poslovao je s gubitkom. Ukupni dug kompanije u trenutku gašenja iznosio je oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. 

"Ne postoji baš nikakva, ali apsolutno nikakva osobna, moralna, kakva god hoćete odgovornost moja. Čak štaviše, ako se nekome trebalo zahvaliti što je (Aluminij) radio zadnjih četiri-pet godina, da bi ovo što se desilo prije mjesec dana da nije bilo prije pet godina, vjerojatno bi tad bio ta osoba", rekao je samo nekoliko dana nakon gašenja Čović.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed pred zgradom HDZ-a 

On je još dodao i kako nikad "nekakav Dragan nije nekoga zovnuo, pa kazao radite to i to, uglavnom su oni zvali Dragana pa pitali može li se nešto premostiti", dodao je Čović.

Tada je pozvao i na istragu, kako je rekao, svake nijanse u vezi sa poslovanjem Aluminija zadnjih godina, rekavši i kako su izvlačeni milijuni iz te kompanije.

''Sve što ima obilježja kriminalnih aktivnosti mora biti istraženo i procesuirano. Tu nitko ne smije biti zaštićen. Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz Aluminija imaju ime i prezime i nadležne institucije tu priču trebaju dovesti do kraja. Apeliram da se to uradi što prije i da taj proces bude maksimalno transparentan'', kazao je Čović u intervjuu za Fenu. 

Financijska policija Federacije BiH podnijela je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom ''Aluminiju''.

Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Županijskog tužiteljstva inspektori Financijske policije su na temelju knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, financijskih i drugih izvještaja, te ostale poslovne dokumentacije i korespondencije gospodarskog društva ''Aluminij Mostar'', utvrdili činjenice koje se odnose na financijsko i materijalno poslovanje od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019., a ni dan danas koliko je u javnosti poznato, nema informacija vezanih za istragu oko kraha Aluminija.

Financijska policija od 2010. godine dostavlja izvještaje Tužiteljstvu. S ovih šest, ukupno je 54 imena na listi onih u svojstvu osumnjičenih.

Video: Od Tuđmana do Kabirija
Kopirati
Drag cursor here to close