Korupcija

Terminali: Revizori su davno upozorili na nezakonito zapošljavanje 15 ljudi i trošenje milijuna

Kako je navedeno u revizijskom izvješću, tijekom 2022. godine Matično društvo je izvršilo prijem 15 novih zaposlenika, dok je u istom razdoblju s 12 zaposlenika prekinut radni odnos…
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 07. 2024. u 12:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijem u radni odnos za 15 zaposlenika na određeno vrijeme u Matičnom društvu vršen je bez provođenja javnog oglašavanja, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, objavili su federalni revizori u Izvještaju o financijskoj reviziji konsolidiranih izvještaja ''Operatora – Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu.

Federalna uprava policije, po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, vrši pretrese u Sarajevu i Mostaru, a direktor Operator-Terminala Federacije Hermedin Zornić i član Uprave Slaven Zeljko sumnjiče se za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u Operator-Terminali Federacije te da su mimo procedura potrošili milijune maraka za javne nabavke.

Nezakonito zapošljavanje

Kako je navedeno u revizijskom izvješću, tijekom 2022. godine Matično društvo je izvršilo prijem 15 novih zaposlenika, dok je u istom razdoblju s 12 zaposlenika prekinut radni odnos (tri sporazumni raskid, tri zbog odlaska u mirovinu, tri zbog isteka ugovora o radu, jedan kao neplaćeno odsustvo, jedan na lični zahtjev i jedan zbog smrti radnika).

''Prijem u radni odnos na određeno vrijeme nije vršen u skladu sa Zakonom o radu, koji nalaže obvezno provođenje procedure javnog oglašavanja u javnim poduzećima čiji je osnivač Federacija, kanton ili općina, već su primjenjivana izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH'', navodi se u izvješću.

Dodaje se kako se izuzeće odnosi na prijem u radni odnos bez provođenja procedure obveznog javnog oglašavanja, šest mjeseci jednokratno tijekom jedne kalendarske godine za konkretno radno mjesto.

''Matično društvo je u 2022. godini na ovaj način provelo proceduru zapošljavanja za 15 novih uposlenika, bez provođenja javnog oglašavanja. Na ovaj način nije ispoštovana transparentnost kod zapošljavanja, jer primjena izuzeća shodno Uredbi nije ispoštovana, s obzirom na to da je Društvo zaključivalo ugovore na period do šest mjeseci, ali je nakon isteka navedenog perioda zaključilo nove ugovore o radu s istim zaposlenicima, ali za druga radna mjesta, zbog čega ne možemo potvrditi da su zapošljavanja izvršena u skladu sa Zakonom o radu i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH'', navode revizori.

Javne nabave

Kad su u pitanju javne nabave roba, usluga i radova Matičnog društva u iznosu od najmanje 23.065.984 KM nisu provođeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer su zaključivani ugovori sa vrijednošću većom od procijenjene, u suprotnosti sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije, provođeni su različiti postupci za nabavku istovrsne robe, te odredbe zaključenih ugovora nisu ispoštovane.

''Također, planom nisu predviđeni svi provedeni postupci javnih nabavki, i to je imalo za posljedicu da su provedene nabavke u iznosu većem od 10.309.549 KM u odnosu na Plan, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama'', navode revizori.

Dodaje se kako na datum bilansa nije izvršena ocjena postoje li bilo kakvi pokazatelji da je vrijednost nekog sredstva umanjena, niti je vršena procjena nadoknadive vrijednosti za takva sredstva.

''To može imati za posljedicu da je nadoknadivi iznos sredstava manji od njihove knjigovodstvene vrijednosti iskazane u iznosu od 33.458.451 KM, odnosno da su sredstva i financijski rezultat za 2022. godinu precijenjeni. (…) Matično društvo je za obračun amortizacije primijenilo funkcionalnu metodu na sva stalna sredstva u upotrebi, iako se ukupna iskorištenost kapaciteta rezervoara nafte ne može povezati sa trošenjem stalnih sredstava koja nisu direktno vezana uz skladištenje nafte i naftnih derivata. To može imati za posljedicu da su troškovi amortizacije primjenom funkcionalne metode za sva sredstva u 2022. godini manje iskazani za 96,15%'', navodi se u izvješću.

Dodaje se i kako nisu izvršena ''rezerviranja za pokrenute sudske sporove koji se vode protiv društva Naftni terminalni Federacije d.o.o. Ploče u iznosu od najmanje od 851.620 KM, u skladu sa zahtjevima.

''To može imati za posljedicu da su rashodi i obaveze podcijenjeni, a financijski rezultat precijenjen'', rečeno je.

Nema kontrole

Revizori dodaju kako je Vlada FBiH putem Matičnog društva do 31. 12. 2022. godine izvršila dokapitalizaciju Zavisnog društva u ukupnom iznosu od 28.938.468 KM za rekonstrukciju i dogradnju terminala koji služi za obavljanje njegove osnovne djelatnosti.

''Navedeno predstavlja značajan rizik, uzimajući u obzir da se nismo uvjerili u transparentan utrošak dodijeljenih sredstava za sanaciju terminala u prethodnom periodu'', navedeno je.

Uz ostalo, nije izvršeno kontinuirano identificiranje i ocjena rizika, a kontrolne aktivnosti nisu u svim slučajevima dosljedno primijenjene, niti je vršen potpun nadzor nad uspostavljenim kontrolnim aktivnostima, posebno vezano za rad Zavisnog društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, što nije u skladu sa Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH.

''Zavisno društvo primjenjuje vlastite računovodstvene politike koje nisu usuglašene s politikama Matičnog društva, te ono nema suštinsku kontrolu nad određivanjem financijskih i poslovnih politika. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, kojim je definirano da pri izradi konsolidiranih financijskih izvještaja grupe pravnih lica Matično društvo ima vladajući utjecaj (kontrolu) na određivanje financijskih i poslovnih politika'', naveli su, između ostalog, revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close