Struja

EPHZHB - stanje na distribucijskoj mreži normalizirano

Prema prvim informacijama, to se dogodilo zbog problema u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 06. 2024. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje na distribucijskoj mreži Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je normlizirano, rečeno je za Bljesak.info iz Centra upravljanja proizvodnjom EPHZHB.

"U kontekstu današnjeg prestanka opskrbe električnom energijom u Bosni i Hercegovini i široj regiji, možemo istaknuti kako je riječ o događaju kojega nije bilo moguće predvidjeti, te da imamo informacije da operatori prijenosnih sustava predano rade na postupnom vraćanju sustava u potpuno operativno stanje", kazali su za Bljesak.info

"JP 'Elektroprivreda HZ HB' d.d. Mostar ulaže maksimalne napore kako bi se na području našega djelovanja potpuno uspostavila stabilna opskrba električnom energijom, te kako bi se naši proizvodni i distribucijski energetski kapaciteti vratili u puni pogon, a sve u koordinaciji s Neovisnim operatorom sustava u BiH", dodali su.

U međuvremenu, oko 15 sati oglasila se Eelektriprivreda BiH gdje su rekli kako im je u tom trenutku ''proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava''.

''Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje'', rekli su za Klix iz ovog poduzeća.

Gneralni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je Srni da je opskrba električnom energijom stabilizirana u Banja Luci i Trebinju.

Petrović je rekao da se na svakih deset minuta stabilizira sustav i u ostalim općinama u Republici Srpskoj.

Neovisni operator sustava u BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sustava BiH, koji se dogodio u petak u 12:25 sati.

Prema prvim informacijama, to se dogodilo zbog problema u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenarij dogodio četvrtak kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. 

"Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH", navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close