Komunalni otpad

Hoće li Gradsko vijeće Mostara dovesti pravne subjekte u ravnopravan položaj?

Ukratko, poduzetnici predlažu da se za velike korisnike (poduzeća sa većom neto površinom korisnog prostora) promijeni odluka o načinu obračuna tako da se trošak naknade odredi prema volumenu odvezenog komunalnog otpada, odnosno...
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 09. 2024. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da veliki korisnici (tvrtke, poduzeća i druga gospodarska društva) s područja Mostara već gotovo dva desetljeća plaćaju naknadu za odvoz komunalnog otpada na temelju odluke Gradskog vijeća kojom je regulirano da se obračun i naplata vrše po neto korisnoj površini na kojoj poduzeće ili obrt vrši svoju osnovnu djelatnost.

Konkretno, radi se o Odluci o visini i načinu plaćanja, prikupljanju, odvoza i deponiranja komunalnog otpada koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara u listopadu 2005. godine (Službeni glasnik 9/2005).

Ovakva Odluka je diskriminirajuća jer ne vrednuje usluge prema svim korisnicima na isti ili sličan način, na što su mnogi poduzetnici godinama ukazivali, borili se za njezinu izmjenu, neki čak i sudskim putem, ali sve je bilo uzalud.

Pravni subjekti bez računa

Komunalna poduzeća sa svoje strane bila su 'pokrivena' tom odlukom i ne samo da su bili obavezni primjenjivati taj propis, nego im je on išao i na ruku, s obzirom da su mogli fakturirati i ono što u stvarnosti nije akumulirano kao stvarni komunalni otpad u poduzeću, ali to poduzeće ima veliku korisnu površinu.

Dugovanja onih koji nisu željeli plaćati uslugu koja zapravo nije izvršena ili je izvršena u neusporedivo manjem opsegu od fakturirane, rasla su, a sudski sporovi u pravili su rješavani u korist komunalnih poduzeća.

Kako saznaje Bljesak.info, nakon ujedinjenja JP Parkovi i JP Komunalno, pravnim subjektima izvjesno vrijeme nisu ispostavljani računi, da bi potom dobili kumulativne tromjesečne fakture, ali po višestruko višim tarifama od dotadašnjih.

Po svemu sudeći radi se ujednačavanju kriterija za fakturiranje nakon ujedinjenja komunalnih poduzeća, što samo po sebi nije problem ili odstupanje od navedene odluke, ali za poduzeća problem i dalje ostaje neriješen.

Iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine kažu kako su početkom 2022. godine aktualizirali ovu temu kod tadašnjeg direktora JP Parkova, a sredinom iste godine i s Odjelom za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, s ciljem da gradska administracija pripremi izmjenu odluke za jednu od sjednica Gradskog vijeća te godine.

Formalna podrška, ali nema je na sjednici

Iako je inicijativa Asocijacije poduzetnika dobila formalnu podršku i gradonačelnika, zatim načelnice odjela te direktora komunalnih poduzeća, ova tema se nije našla na sjednici Vijeća, čiji mandat uskoro završava.

Napominju da su koncem srpnja ove godine ponovno inicirali promjenu načina obračuna i naplate zbrinjavanja komunalnog otpada, kako bi se Gradsko vijeće ipak pozabavilo ovom važnom problematikom u aktualnom mandatu, ali nedavno su saznali da je zakazana sjednica Vijeća odgođena.

Ukratko, poduzetnici predlažu da se za velike korisnike (poduzeća sa većom neto površinom korisnog prostora) promijeni odluka na način da se trošak naknade odredi prema volumenu odvezenog komunalnog otpada, kao jedna moguća opcija, ili da se koeficijenti po kojima se određuju cijena naknade (Članak 11. Odluke) korigiraju naniže tako da se računi za odvoz otpada smanje na prihvatljivu razinu, kao alternativna opcija.

U kontekstu ove teme rado ćemo vas podsjetiti i na gostovanje tadašnjeg direktora JP Parkovi, gospodina Miroslava Grubišića u našem podcastu "Imam ideju", objavljenom u prosincu 2022.

On se tada opsežno osvrnuo i na ovu problematiku, a možete poslušati od minute 46:38. 

Video: MIROSLAV GRUBIŠIĆ | DIREKTOR JP PARKOVI MOSTAR
Kopirati
Drag cursor here to close