DZ Mostar

Mostar bi mogao dobiti Centar za palijativnu skrb

Dom zdravlja Mostar smatra kako postoji velika potreba za postojanjem Centra za palijativnu skrb.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 07. 2024. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći će se i Odluka od davanju suglasnosti na proširenje djelatnosti Doma zdravlja Mostar, tako da joj se dodaje djelatnost palijativne njege, formirajući Centar za palijativnu skrb.

Kao obrazloženje odluke stoji da je u članku 93. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH navedeno da ustanove primarne zdravstvene zaštite mogu obavljati zdravstvene usluge palijativne njege i terapije bola.

Velika potreba

''Kako na cijelom području djelovanja Dom zdravlja Mostar, sukladno Mreži javne zdravstvene službe nema niti jedan takav centar, a kako postoje velike potrebe za istim, Upravno vijeće Doma zdravlja Mostar smatra da je proširenje djelatnosti Doma zdravlja Mostar opravdano i potrebno'', navodi se u obrazloženju odluke, gdje stoji da za proširenje djelatnosti zdravstvene ustanove podliježe obaveznoj suglasnosti osnivač.

Stogaje potrebno Vijeće da suglasnost na Odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Mostar, za čije provođenje nisu potrebna dodatna financijska sredstva u Proračunu Grada Mostara.

Službe postojale

Inače već ranije smo pisali kako Mostar ima patronažnu i palijativnu skrb dostupnu pacijentima. Iz Doma zdravlja Mostar 2020. godine su rekli za Bljesak.info da Odjel za liječenje, patronažu i palijativnu njegu u kući postoji od 2009. godine, a radi kao zasebna organizacijska jedinica s 11 djelatnika i obavlja poslove iz domene polivalentne patronaže u okviru koje je i predmetna usluga. No tada stvari i nisu funkcionirale baš najbolje.

Godinu kasnije, 2021., Odjel za liječenje i palijativnu njegu u kući Doma zdravlja Mostar dobio je sedam novih vozila kojima će moći posjećivati pacijente.

''Dobivamo novu flotu vozila koja će služiti i nama i na čast i uslugu našim pacijentima. To je odjel koji ukoliko ima težeg bolesnika koji nije u mogućnosti doći sam do naše ustanove, poznaje jako dobro i poznaje ljude i njihovu stručnost i uslužnost'', rekla je v.d direktorica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda, prilikom primopredaje vozila ispred Gradske vijećnice Grada Mostara, koji je nabavio vozila za potrebe ovog odjela. Dodala je da su već deset godina imali flotu vozila kojoj je došao kraj i bilo je vrijeme da se vozila zamijene.


Kopirati
Drag cursor here to close