Projekt BOOST

Partnerstvo između More Screensa i Pravnog fakulteta

Cilj projekta BOOST, koji provodi INTERA Tehnološki Park uz podršku Europske unije i Vlade SR Njemačke, je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 06. 2024. u 08:30 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj projekt nastoji stvoriti most između poslovnog i akademskog sektora kako bi se unaprijedila suradnja i omogućila razmjena stručnog znanja, što će rezultirati dugoročnim rastom i napretkom poduzeća.

Više od 60 kompanija obuhvaćeno je projektom, a jedna od njih je i tvrtka More Screens d. o. o. Mostar, istraživačko-razvojna tvrtka specijalizirana za rješenja i usluge isporuke videa na više zaslona.

Transformativni put poduzeća More Screens d. o. o.

Nedostatak prepoznavanja intelektualnih potencijala poduzeća More Screens d. o. o. rezultiralo je sudjelovanjem u projektu BOOST. Jedan od problema je i kršenje poslovnih tajni poduzeća zbog nedostataka u internim aktima kompanije i ugovorima o komercijalizaciji intelektualnih dobara poduzeća. U suradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu posvetili su se unaprjeđenju pravnih usluga i intelektualnog vlasništva.

Realizacija projekta

U skladu s projektnim zadatkom, stručnjakinje s Pravnog fakulteta su analizirale svu javnu dostupnu dokumentaciju i napisale izvještaj o trenutnom stanju zaštite i komercijalizacije postojećih intelektualnih proizvoda kompanije. Nakon toga sastavljena je strategija razvoja i zaštite prava intelektualnog vlasništva.

Zbog neadekvatne pravne zaštite pravima intelektualnog vlasništva obavljen je prijenos žiga s direktora Društva na privredno Društvo. Mijenjanjem internih akata Društva postignuta je zaštita poslovnih tajni, usklađeni su postojeći ugovori o komercijalizaciji te je obavljeno stručno osposobljavanje zaposlenika.

Projekt je poduzeću omogućio prepoznavanje potencijala vlastitog intelektualnog vlasništva identificirajući područja za poboljšanje. Također, poduzeće je educirano po pitanju zaštite u ugovornim odnosima s eksternim stranama.

Projekt BOOST je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close