Kreševo

Tvrtka reagira: Netočno je da tvornica vapna zagađuje životni prostor

Tvrtka navodi i kako je spomenuta dozvola ''predmetom stalnog nadzora od strane ovlaštenih lica Federalne uprave za inspekcijske poslove''…
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 02. 2023. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netočno je da tvornica vapna mještanima naselja Bjelovići, ali i cijelog Kreševa, već godinama zagađuje njihov životni prostor, navodi se u reagiranju tvrtke BFS d.o.o. na objavljeni tekst o tome kako su pojedini ministri u Srednjobosanskom kantonu protiv raskida koncesijskog ugovora kamenoloma u Kreševu.

Prijeteći tužbom, tražeći od redakcije da ona obavijesti građane, ali i portal s kojeg je prenesen sadržaj,, navodeći pogrešan naslov teksta, tvrtka navodi kako ''za predmetno postrojenje postoje sve potrebne dozvole, urbanistička, građevinska, upotrebna dozvola i Rješenje o okolišnoj dozvoli od 6. svibnja 2022. godine a koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma''.

Tvrtka navodi i kako je spomenuta dozvola ''predmetom stalnog nadzora od strane ovlaštenih lica Federalne uprave za inspekcijske poslove'' te da su ''inspekcijske kontrole koje su izvršene po predmetnoj okolišnijoj dozvoli uredne''.

No, u spornom tekstu, kojeg je objavio portal antikorupcija.info, navodi se kako su ''dugovanja koncesionara koji eksploatiraju prirodna bogatstva u Srednjobosanskoj županiji godinama duplo veća nego uplate''.

''Naime, prema podacima iz Ministarstva privrede SBŽ ukupan iznos dugovanja koncesionara na dan 30. studenog prošle godine je iznosio 2.804.490,93 KM. Jedan od dužnika je i kamenolom u Kreševu koji već godinama radi bez potrebnih dozvola i time ugrožava život i zdravlje građana. Točnije vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu već godinama ne plaća naknadu za koncesiju (zadnje tri godine nije uplatio niti jednu KM) iako zakon propisuje da se ukoliko koncesionar kasni sa plaćanjem naknada za koncesiju pokreće raskid Ugovora o koncesiji. Napominjemo, vlasnik ovog kamenoloma je firma BFS d.o.o, ista ona koja je vlasnik i Tvornice vapna koja se nalazi nedaleko od spomenutog kamenoloma i koji mještanima naselja Bjelovići, ali i cijelog Kreševa, već godinama zagađuje njihov životni prostor'', navodi se u tekstu na kojeg je firma reagirala.

O spomenutom dugovanju nema reakcije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close