Konačno

Krenula rekonstrukcija ceste u Ilićima - ''značajno će povećati sigurnost svih sudionika u prometu''

Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar, u dužini od oko 1100 m službeno su započeli 9. rujna 2024., a trebali bi biti gotovi za 180 dana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 09. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar, u dužini od oko 1100 m  službeno su započeli 9. rujna 2024., a trebali bi biti gotovi za 180 dana, iako stanari tvrde da nije počela gradnja kako je navedeno, te d ajoš nema strojeva.

Stanovnici bi nakon godina offroad vožnje konačno trebali dobiti civiliziranu prometnicu, šteta samo što se za početak radova čekala predizborna kampanja. 

Branko Gašpar iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara kaže kako je rekonstrukcija planirana prema projektnoj dokumentaciji GEO-DATA doo Mostar iz 2023. godine.

Foto: Bljesak.info / Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar

''Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju postojeće prometnice, tako da je planirana nova cesta s dvije kolovozne trake širine 2,90 m, nogostupa širine 1,20 m, izgradnja nove oborinske odvodnje, javne rasvjete, prometne signalizacije, zamjena vodovodnih cijevi i priključaka, rekonstrukcija postojećih prilaza objektima... Procijenjena vrijednost radova je oko 2.000.000 KM'', rekao je Gašpar, dodajući da u ovaj iznos nisu uračunati troškovi izvlaštenja u postupku imovinsko pravnih odnosa.

Foto: Bljesak.info / Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar

Projekt se, dodaje, financira iz sredstava Vlade Federacije BiH, iz Programa utroška sredstava ''Kapitalni transferi Javnim poduzećima, a u skladu sa Sporazumom o realizaciji projekta Izgradnja južne obilaznice Mostara, pristupna cesta Varda-Rodoč i Rekonstrukcija ceste Ilići-Mostar, od 7. 5. 2024. godine, zaključen između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija (kojeg zastupa ministrica Andrijana Katić), JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo (koje zastupa direktor Ljubo Pravdić) i Grad Mostar (kojeg zastupa gradonačelnik Mario Kordić) i iz Proračuna Grada Mostara.

Implementaciju projekta provode JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, u suradnji s Gradom Mostarom.
 
Foto: Bljesak.info / Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar

''Grad Mostar je proveo otvoreni postupak javne nabave radova, te sklopio Okvirni sporazum s pet ponuditelja koji su dostavili prihvatljive ponude (JV KTM BRINA doo Posušje & GRAĐEVINAR doo Mostar, HP INVESTING doo Mostar, ECCONINŽINJERING doo Čapljina, JV IZGRADNJA TOJAGA doo Mostar & MUKIĆ-KOMERC doo Jajce i AMITEA doo Mostar, na rok od 1 godine dana ili do utroška odobrenih financijskih sredstava od 1.800.000,00 KM (bez PDV-a), koja činjenica prije nastupi'', rekao je Gašpar.
Foto: Bljesak.info / Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar
 
Na temelju potpisanog okvirnog sporazum, kaže, proveden je postupak mini tendera za I fazu Rekonstrukcije ceste Ilići-Mostar, u dužini od oko 400 m, s početkom od lokacije ''Bakšim'', te je odabran izvođač radova JV KTM BRINA doo Posušje & GRAĐEVINAR doo Mostar, sa kojim je potpisan Ugovor br. 1, na iznos od 894.791,65 KM (bez PDV-a), na rok od 180 dana.
Foto: Bljesak.info / Radovi na rekonstrukciji ceste Ilići - Mostar

Nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa na predmetnoj dionici ceste, radovi su započeli 9. rujna 2024. godine.
 
''Usluge nadzora obavlja poduzeće ECCOPLAN doo Mostar, prema potpisanom Ugovoru na iznos od 5.950,00 KM (bez PDV-a). Realizacija ovog projekta uz ostalo, značajno će povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice djece'', smatra Gašpar.

Kopirati
Drag cursor here to close