Federacija

Dom naroda: Zaduženje i zrak

Riječ je o zaduženju od 36.000.000 eura kod navedene banke za realizaciju ovog projekta s dvadesetogodišnjim rokom vraćanja i četverogodišnjim grace periodom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 09. 2024. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici odluku o prihvaćanju zaduženja po ugovoru o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za realizaciju projekta izgradnje vjetroelektrane Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Riječ je o zaduženju od 36.000.000 eura kod navedene banke za realizaciju ovog projekta s dvadesetogodišnjim rokom vraćanja i četverogodišnjim grace periodom.

Predviđeno je da novac od ovog zajma bude iskorišten za isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vjetroagregata snage do 50 MW, izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vjetroagregate i tornjeve, izgradnju podstanice visokog napona uključujući nadzemni dalekovod, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor, izgradnju pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice, kao i za konsultantske usluge.

Odlukom je predviđeno da novac od ovog zajma Federacija BiH prenese na Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je prihvatio većinom glasova i Prijedlog zakona o zaštiti zraka u FBiH, čiji predlagač je Federalna vlada.

Prema njenom obrazloženju, ciljevi ovog akta su: izbjegavanje, sprečavanje ili smanjenje štetnih posljedica po ljudsko zdravlje, kvaliteta života i okoliš u cjelini, uspostavljanje, održavanje i unapređenje jedinstvenog sustava upravljanja kvalitetom zraka na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, očuvanje i poboljšanje kvaliteta utvrđivanjem i ostvarivanjem mjera u oblasti zaštite zraka radi sprečavanja ili smanjenja štetnih posljedica po zdravlje ljudi ili okoliš; izbjegavanje, sprečavanje i smanjenje zagađivanja koja utiču na oštećenje ozonskog omotača i klimatske promjene.

Također su ciljevi praćenje, pribavljanje i procjena odgovarajućih podataka o kvalitetu zraka na osnovu mjerenja i standardiziranih metoda; osiguravanje dostupnosti podataka o kvalitetu zraka, izvršavanje obveza u skladu s potvrđenim međunarodnim ugovorima u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta zraka, ozonskog omotača, klimatskih promjena i osiguranje dostupnosti tih podataka javnosti, navela je također Vlada FBiH kao predlagač.

Kopirati
Drag cursor here to close