Uvid u proračun

Evo koliko novca čeka mostarsko zelenilo

Za održavanje park-dvorišta oko stambenih zgrada izdvojeno je 70.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2021. u 12:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planirana sredstva za održavanje i unapređenje stanja javnoga zelenila iznose 900.000,00 KM navedeno je u obrazloženju mostarskog proračuna za sljedeću godinu kojeg je Bljesak.info imao na uvid, a koji će se naći pred mostarskim vijećnicima na sljedećoj sjednici.

Uređenje teško 615 tisuća

Tako je stavka koja, kako se navodi, ''obuhvaća cijeli niz tehničkih i agrotehničkih radnji hortikulturnog uređenja i održavanja koje imaju za cilj osigurati potpunu funkcionalnost lokacija pod uređenim zelenim površinama'' te ''glavnicu poslova održavanja rondela, razdjelnica, parkova, kampusa univerziteta i sveučilišta, SRC Buna, Park Šume Bare itd'' teška 615.000 KM.

To, navodi se u pravdanju proračuna na mjesečnom nivou iznosi oko 51.250 KM, a u spomenuti iznos uračunati su i troškovi inspekcijskih izvršenja po rješenjima inspektora za zaštitu životne sredine.

Za održavanje park-dvorišta oko stambenih zgrada izdvojeno je 70.000 KM.

U obrazloženju se navodi da, ''pošto gradska park dvorišta i parterno zelenilo stambenih blokova čine približno 50% ukupnih zelenih gradskih površina njima je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bi se privela svojoj namjeni i postala reprezentativnijim dijelom zelenih površina''.

Tko to tamo kosi?

Navodi se i da se ''aktivno košenje'' park dvorišta vrši se jednom do dva puta mjesečno.

Za popunjavanje drvoreda, parkova i park dvorišta planira se izdvojiti 90.000 KM. Naime, Grad planira izvršiti u 2022. godini sadnju ''200 reprezentativnih sadnica stablašica, 10.000 sadnica sezonskog cvijeća i približno 800 sadnica grmova, perena i slično''.

Za pomoć pri uređenju harema i groblja planiran je iznos od 35.000 KM dok je za saniranje posljedica nevremena planirano 30.000 KM.

Za održavanje drvoreda planirano je 60.000 KM, a za poslove redovnog održavanja zaštićene Aleje platana, planirana su sredstva u iznosu od 20.000 KM i ovim novcem bi se osiguralo uklanjanje sasušenih – oboljelih grana na stablima platana dok bi sanacijski i konverzacijski zahvati na stablima platana zaštićene Aleje platana bili teški isto 20.000 KM.

Mostar bi i sljedeće godine trebao nagraditi one koji uređuju svoja dvorišta i balkona pa je za to izdvojeno 14.800 KM.

Svjetleći park

Planirano je utrošiti 110.000 KM na održavanje postojećeg mobilijara. Planirano je za 5.000 KM nabaviti svjetleće ukrasne elemenata za dekoraciju velikog parka Zrinjevac.

Za nabavku kanti za otpatke se planira iznos od 20.000 KM i pristupit će se nabavci metalnih i betonskih kanti za otpatke.

Za održavanje hidrotehničkih objekata izdvojit će se 900.000 KM a u to spada strojno čišćenje slivnika, strojno čišćenje oborinske kanalizacije, trošak vode za javne česme i fontane, interventne aktivnosti čišćenja pjeskolova, održavanje vodonatapnih sistema u gradu te rekonstrukciju fontana i javnih izljeva.

Program zajedničke komunalne potrošnje planirana sredstva za poduzimanje aktivnosti na zaštiti okoliša iznose 100.000 KM.

Tu spada sanacija javnih površina devastiranih velikim količinama različitog otpada, čišćenje obala rijeka Radobolje, Bune, Bunice, Neretve i ostalih vodototoka, uništavanje ambrozije na javnim površinama, čišćenje kesa i drugog otpada u neposrednoj blizini JP Deponija te održavanje rekreacijskog centra Bunica.

Milijun za pročistač i 200 tisuća za mulj

Za upravljanje otpadom i uređenje lokacija za kontejnere predviđeno je 20.000 KM, a planira se i nabavka kontejnera za odlaganje otpada radi poboljšanja zbrinjavanja komunalnog otpada za miješani komunalni otpad.

Za skupljanje i odvoz kabastog otpada je predviđeno 130.000 KM dok je ta prijevoz i odlaganje otpada, pijeska i digestiranog mulja za PPOV s pročistača predviđeno 200.000 KM.

Probni rad pročistača bez troškova električne energije Mostarce će koštati 1.000.000 KM.

''Mjesečni iznosi podrazumijevaju troškove osoblja PPOV-a i građevine Sifona, laboratorijskog materijala i kemikalija, tekuće održavanje postrojenja i interventnih popravaka. Potraživanja koja se isplaćuju JP Vodovod, isto poduzeće pravda fiskalnim računima, a osoblje zaposleno na PPOV ovjerenom izjavom'', navedeno je u dokumentu kojeg smo imali na uvid.

Kopirati
Drag cursor here to close