"Dok je Stočana, bit će i Inat-ćuprije"

Federalno ministarstvo snosit će troškove sanacije Inat-ćuprije u Stocu

"Dok je Stočana, bit će i Inat-ćuprije jer je ona bila i bit će zaštitnik bisera na Bregavi", naveli su iz Kluba Bošnjaka u GV Stoca.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2024. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Oštećena Inat-ćuprija u Stocu

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica spremno je snositi potpune troškove sanacije mosta Ćuprija u Stocu, poznatijeg kao Inat-ćuprija, uz prethodno dostavljeni zahtjev od nadležnih organa s priloženom analizom nastale štete i procjenom troškova sanacije, prenosi Avaz.

Osiguravanje prostora

To, između ostalog, stoji u odgovoru koji je na adresu Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Stoca uputio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar.

Podsjetimo, iz Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Stoca su prije deset dana na adrese federalnog premijera Nermina Nikšića te ministara u Vladi F BiH, Željka Nedića, Sanje Vlaisavljević, Rame Isaka i Nerina Dizdara, kao i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH te Federalnog zavoda za kulturno-povijesno nasljeđe uputili zahtjev za poduzimanjem hitnih mjera daljeg propadanja mosta.

Zatražili su i osiguranje prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja tog nacionalnog spomenika BiH.

Nakon što su danima bili bez odgovora, uslijedila je reakcija Dizdara, koja je obradovala njegove sugrađane u gradu na Bregavi.

Iz Kluba Bošnjaka su se zahvalili Dizdaru, kao i Amri Hadžimuhamedović, uglednoj ekspertici iz oblasti arhitekture i bivšoj predsjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, inače Stočanki, koja je, kako su naveli, stavila sve svoj resurse na raspolaganje.

Građani traže zaštitu

"Sada apeliramo na Grad Stolac da institucionalno zaštiti Inat- ćupriju jer je svaki kamen jako bitan te zahtjevamo da se podhitno krene u realizaciju obnove nacionalnog spomenika koji od 17.stoljeća, točnije 1658.godine traje i predstavlja najstariji most na rijeci Bregavi. Dok je Stočana, bit će i Inat- ćuprije jer je ona bila i bit će zaštitnik bisera na Bregavi", naveli su iz Kluba Bošnjaka u GV Stoca.

Podsjetimo, Stočane je prizor porušenog mosta uznemirio u srijedu, 22. svibnja.

Kako je došlo do devastacije mosta utvrđeno je pregledom snimaka videonadzora s Ćuprijske džamije koji su pokazali da je nepoznati vozač kamiona, čije registarske oznake nisu vidljive, vršio okretanje na tom dijelu pri čemu je udario u zid mosta, a koji se potom obrušio u rijeku Bregavu.

Vozač je nakon toga pobjegao s mjesta događaja. Portal Avaza iz policije do danas nije dobio odgovor jesu li uspjeli utvrditi njegov identitet.

Kopirati
Drag cursor here to close