U Finskoj

Googleov podatkovni centar će grijati naselja

Višak topline iz podatkovnog centra Hamina preusmjeravat će se u okolne rezidencijalne i poslovne zgrade kao i škole te građevine javne uprave, a tu uslugu Google lokalnom distributeru neće naplaćivati.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 05. 2024. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradu Hamina, smještenom na obali Finskog zaljeva, nalazi se oveći Googleov podatkovni centar, u kojem već postoji tehnologija iskorištavanja viška topline, nastaloga hlađenjem postrojenja.

On se preusmjerava u grijanje ureda i zgrada na lokaciji samog centra, a od sljedeće godine projekt će biti proširen i na okolna naselja, javlja Bug.

Grijanje za euro

Google je u te svrhe ostvario suradnju s gradskom energetskom kompanijom Haminan Energia, u sklopu koje će toplinsku energiju prikupljenu unutar svojeg podatkovnog centra prosljeđivati u domove, urede i ostale zgrade u tom gradu.

Najbolje od svega, iz Googlea će lokalnom distributeru toplinsku energiju isporučivati besplatno, odnosno uz naplatu simboličnog jednog eura godišnje.

Iz kompanije kažu da navedeni podatkovni centar trenutačno radi na 97% električne energije iz čistih izvora, bez ugljičnih emisija, pa će takva biti i toplinska energija, isporučena lokalnoj zajednici.

Za 80% godišnjih potreba

Ona će moći zadovoljiti oko 80% godišnjih potreba za grijanjem mreže koju održava Haminan Energia. Tako će se ubuduće "na pogon Googlea" besplatno grijati kuće, zgrade, škole, zgrade javne uprave i poslovne građevine u Hamini.

Ovaj projekt dijelom je Googleove ekološke strategije, prema kojoj će sve njihove aktivnosti i cjelokupni vrijednosni lanac njihovih proizvoda i usluga do 2030. godine imati neto nulte emisije ugljika.

Istodobno će svi njihovi uredi i podatkovni centri do tada cijelo vrijeme raditi isključivo na energiji dobivenoj bez štetnih emisija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close