Čisto struka u pitanju

Izgradnja južne interkonekcije: Tri negativna mišljenja iz tri županije

Da bi se izdala urbanistička suglasnost za objekt koji je na prostoru više županija preko kojih je plinovod prolazi, mora dobiti potvrdu svih ministarstva ove četiri županije da je sve u vezi njegove izgradnje u skladu s njihovim prostornim planovima
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 06. 2024. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić za Oslobođenje govorio je o izgradnji plinovoda južna interkonekcija.

Kazao je kako da bi se izdala urbanistička suglasnost za jedan takav objekt koji je na prostoru više županija preko kojih je predviđeno da taj plinovod prolazi, mora dobiti potvrdu svih ministarstva ove četiri županije da je sve u vezi njegove izgradnje u skladu s njihovim prostornim planovima.

''Ministarstvo je od četiri županije, preko čijeg teritorija je predviđeno da prolazi plinovod južna interkonekcija, dobilo tri negativna mišljenja iz tri županije iz razloga što to nije usklađeno s njihovim prostornim planovima, što nisu predviđeni krakovi/odvojci kako bi trebalo da bude. To su već detalji o kojima će biti pisano očitovanje Ministarstva'', pojašnjava Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić.

Pri tome ističe da tu nema politike, već je, kako kaže, čisto struka u pitanju.

''Federalnim Zakonom o prostornom planiranju je preciziran način izdavanja urbanističkih suglasnosti i od Ministarstva je ovo sve točno navedeno što sam vam rekao. Pored toga, ima još određeni dio nedostataka koje je BH Gas imao u svom zahtjevu i zbog kojeg mi praktično nismo mogli izdati urbanističku suglasnost za taj objekt'', dodaje ministar.

U BH Gasu navode, kako piše RSE, da je Ministarstvo tražilo da se u okviru plinovoda ostave odvojci za Livno i Posušje u zapadnoj Hercegovini, a ne samo za Mostar, kako je prvobitno bilo planirano.

Zakon kojim bi se službeno pokrenula gradnja plinovoda usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH krajem 2021. godine i tada su za njega glasali i izaslnici HDZ-a BiH. Zakon je potom blokiran u Domu naroda, jer je HDZ uložio amandmane prema kojim bi BH Gas bio isključen iz projekta, a nositelj bi bila kompanija koju bi tek trebalo osnovati.

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close