Krediti došli na naplatu!

Je li Kina odgovorna za kolaps Kenijskog gospodarstva?

Kenija se suočava s gospodarskim kolapsom zbog kineskih zajmova. Istražite kako nedostatak transparentnosti i visoki dugovi prema Kini utječu na ekonomiju i društvo Kenije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 06. 2024. u 12:05 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kenijsko gospodarstvo prolazi kroz tešku krizu, a mnogi stručnjaci upiru prstom prema Kini kao glavnom krivcu. U ovom članku istražujemo kako su kineski zajmovi doprinijeli trenutnoj situaciji i što to znači za budućnost Kenije.

Kenija je zemlja s ogromnim dugovima koja se bori s otplatom kredita, a većina tih dugova pripada Kini. Približno 25% sredstava za financiranje duga koristi se za otplatu kineskih zajmova.

Kina nije samo najveći vjerovnik Kenije, već je i izvor više od 70% svih bilateralnih dugova koje ima ova istočnoafrička država. Do lipnja 2023. godine, taj dug iznosio je 882,5 milijardi kenijskih šilinga, ili 6,82 milijardi dolara.

Povećanje poreza koje je nedavno uvela kenijska vlada uglavnom je potaknuto potrebom za rješavanjem fiskalnih neravnoteža i otplatom duga prema Kini. Uvjeti i kamatne stope na kineske zajmove nisu transparentni i neobjavljeni, što te dugove čini problematičnima.

Kenija nije jedina zemlja koja se suočava s ekonomskim kolapsom i društvenim nemirima zbog kineskog "dužničkog zamka". Mnoge zemlje koje su se oslanjale na kineske zajmove, poput Šri Lanke i Pakistana, suočile su se s nedostatkom transparentnosti i povijesti neizvršavanja obveza ili situacijama opasno blizu toga.

Primjer Šri Lanke

Prošle godine, Šri Lanka je svjedočila društvenim nemirima sličnim onima s kojima se Kenija sada suočava. Visoki dugovi prema Kini i nedostatak transparentnosti u uvjetima tih zajmova doveli su zemlju na rub financijskog sloma. Ovaj primjer jasno pokazuje kako kineski zajmovi mogu biti dvosjekli mač za zemlje u razvoju.

Pogled unatrag i što slijedi

Kineski "dužnički zamka" nije nova pojava. Mnoge zemlje u razvoju svjedoče sličnim problemima kada se oslanjaju na kineske zajmove za financiranje svojih infrastrukturnih projekata.

Dok su ti zajmovi često privlačni zbog povoljnih uvjeta i brze dostupnosti sredstava, nedostatak transparentnosti i visoke kamatne stope dugoročno mogu imati devastirajuće posljedice.

Kenijska situacija je upozorenje drugim zemljama koje se oslanjaju na kineske zajmove. Ključno je da vlade budu oprezne i transparentne u svojim financijskim odlukama kako bi izbjegle slične sudbine.

Međunarodna zajednica također ima ulogu u osiguravanju da se takve situacije ne ponove, pružajući alternativne izvore financiranja i podršku za zemlje u razvoju.

Zaključak

Kenijsko gospodarstvo suočava se s ozbiljnim izazovima, a kineski zajmovi igraju značajnu ulogu u trenutnoj krizi.

Transparentnost i odgovornost u upravljanju dugom ključni su za prevladavanje ovih problema i osiguranje održivog ekonomskog razvoja.

Kako Kenija i druge zemlje u sličnoj situaciji idu naprijed, važno je učiti iz prošlih grešaka i tražiti održiva rješenja koja neće dovesti do novih kriza.

Kopirati
Drag cursor here to close