Bunt naroda

Kenija: Raste broj mrtvih u prosvjedima protiv povećanja poreza

Najveća kenijska bolnica radi samo operacije ranjenih tijekom nemira, rekao je medicinski dužnosnik za Anadolu
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2024. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj mrtvih u proasvjedima protiv povećanja poreza u Keniji dostigao je 23, a više od 20 osoba u kritičnom stanju čeka operacije, objavilo je Kenijsko medicinsko udruženje, javlja Anadolu.

Šest pacijenata trenutno je podvrgnuto operacijama u Nacionalnoj bolnici Kenyatta, najvećoj medicinskoj ustanovi u istočnoj Africi.

"Širom zemlje, ali uglavnom u Nairobiju, zabilježena su ukupno 23 smrtna slučaja", rekao je za Anadolu šef udruženja Simon Kigondu.

Dodao je da su mnogi ozlijeđeni i hitno prevezeni u razne bolnice.

“U glavnoj bolnici, Nacionalnoj bolnici Kenyatta, obustavili su sve planirane operacije. Obrađuju samo rane od metaka. U tijeku je šest operacija, a 24 osobe u kritičnom stanju čekaju liječenje", kazao je Kigondu.

Kao odgovor na eskalaciju nasilja, pokrenuta je tužba protiv kenijskog ministra obrane Adena Dualea zbog sudjelovanja vojske u gušenju prosvjeda.

Tužba je podnesena novoimenovanom sucu Višeg suda Andrewu Bahati Mwamuyeu.

Advokat Pravničkog društva Kenije (LSK) Chrysostom Xavier Akhaabi kritizirao je užurbano raspoređivanje kenijskih obrambenih snaga, tvrdeći da Duale nije pružio detaljno opravdanje za korištenje vojne sile protiv nenaoružanih civila.

Duale je kasno u utorak naredio raspoređivanje vojske kako bi se pozabavila "sigurnosnim hitnim slučajem" nakon što je policija pucala na demonstrante koji su upali u zgradu parlamenta.

Kako se nemiri nastavljaju, situacija u Nairobiju ostaje napeta, a bolnice su preplavili ozlijeđeni demonstranti. Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva biti povećan.

Kenijski list ''Star'' izvijestio je u srijedu da je predsjednik William Ruto odbio da potpiše prijedlog zakona i da ga je vratio u parlament, predlažući amandmane na zakon.

Nemiri su izbili zbog prijedloga Zakona za povećanje poreza, a rezultirali su masovnim pljačkama i uništavanjem imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close