INTERA

Kako Inovacijski vaučeri mogu transformirati vaše poslovanje - iskustva iz BOOST projekta

Projekt BOOST služi kao primjer uspješnog povezivanja znanja i prakse te otvara put za buduće inicijative koje će dodatno unaprijediti ekonomski i tehnološki potencijal Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 07. 2024. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA uspješno je implementirala projekt BOOST kako bi podržala mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini kroz suradnju akademske zajednice i gospodarstva.

Inovacijska vaučer shema (IVS) osnovna je komponenta projekta BOOST i fokusira se na potporu tehnološkim i digitalnim inovacijama u malim i srednjim poduzećima. Kroz ovaj jednostavan program, MSP-ovi imaju priliku surađivati s pružateljima inovacijskih usluga, uključujući akademske institucije i digitalne inovacijske hubove. IVS omogućuje pristup financijskim resursima, dubokom znanju i stručnom radu za rješavanje poslovnih izazova i potreba, s ciljem razvoja ekonomije, inovacija, konkurentnosti i stvaranja novih radnih mjesta.

Projekt BOOST uključio je 17 pružatelja usluga i angažirao 142 stručnjaka. Na projekt se prijavilo 91 poduzeće, a njih 66 potpisalo je ugovor o implementaciji. Najveći broj projekata odnosio se na tehnološke inovacije i digitalnu transformaciju. Pružatelji usluga u okviru projekta BOOST dolaze iz različitih sektora, uključujući akademske institucije i digitalne inovacijske hubove (DIH-ove).

Akademske institucije nude širok spektar usluga, uključujući razvoj novih proizvoda i tehnologija, testiranje i certificiranje te podršku u procesu digitalne transformacije. Kroz Inovacijsku vaučer shemu, MSP-ovi mogu iskoristiti stručnost ovih institucija za unaprjeđenje svojih proizvoda i usluga, što im omogućuje da ostanu konkurentni na tržištu. Digitalni inovacijski hubovi pružaju platforme za suradnju između industrije i akademske zajednice te nude usluge kao što su inkorporacija novih tehnologija, razvoj digitalnih poslovnih modela i implementacija naprednih digitalnih rješenja. DIH-ovi djeluju kao katalizatori digitalne transformacije, pomažući MSP-ovima da usvoje i integriraju digitalne tehnologije u svoje poslovne procese.

Završni događaj projekta BOOST održan je na konferenciji CONNECTO 2024, gdje je organizirana panel-rasprava na temu "Uloga pružatelja usluga inovacijskih vaučera u unaprjeđenju inovacijskih kapaciteta poduzeća". Na ovom panelu sudjelovali su neki od pružatelja usluga koji su imali priliku podijeliti svoja iskustva i najbolje prakse. Panel-raspravu moderirao je dr. sc. Goran Dodig, ključna osoba u implementaciji projekta iz INTERA TP-a. Panelisti, među kojima su Adnan Hantalašević, direktor razvoja digitalnog ekosistema, QSS d.o.o. Sarajevo, prof. dr. Nedim Čelebić, prodekan za znanstveno-istraživački rad, Univerzitet SSST, Zlatka Grgić, projekt menadžerica u Centru za robotiku u Tuzli, Ivan Bevanda, viši asistent na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, i prof. dr. Branislav Sredanović, izvanredni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, podijelili su svoja iskustva o projektu BOOST.

Za sve koji žele čuti više o panelu, video možete pogledati na našem YouTube kanalu na ovom linku.

Projekt BOOST služi kao primjer uspješnog povezivanja znanja i prakse te otvara put za buduće inicijative koje će dodatno unaprijediti ekonomski i tehnološki potencijal Bosne i Hercegovine. Inovacijski vaučeri, kao alat za poticanje suradnje i inovacija, pokazali su se kao ključni čimbenik u transformaciji poslovanja i jačanju konkurentnosti MSP-ova. Kroz ovaj projekt, MSP-ovi su dobili priliku za rast i razvoj, dok su pružatelji usluga mogli primijeniti svoje znanje i iskustvo na konkretne poslovne izazove. Sinergija između poslovnog i akademskog sektora rezultirala je inovacijama koje su osnažile ekonomski razvoj i tehnološki napredak zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close