Vijeće

Kordić će pregovarati o Razvitku

Adela Gosto rekla je kako su je građani molili da bude protiv ove odluke, nositelji stanarskog prava ali i oni koji će biti obuhvaćeni eksproprijacijom zemljišta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 07. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 20 glasova za i suzdržana četiri vijećnika izglasan je odluka o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o ortakluku između Grada Mostara s gospodarskim društvom Monet Group d.o.o. Sarajevo, u cilju izgradnje objekta Razvitak smještenog na katastarskim parcelama prema važećem regulacijskom planu.

Odluku je pratila burna rasprava koja se svodila na to je li u pitanju investitor s kojim se isplati pregovarati zbog medijskih napisa o tvrtki kao i činjenici da su bili u financijskoj blokadi.

''Ovo bi meni dalo početak priče da pregovaram. Ako hoćete, ja ću vama, svima 35, dati suglasnost pa da vi pregovarate'', rekao je Kordić aludirajući na medijske napise o investitorima. Dajete mi ovlasti da pregovaram da raščistimo tko je investitor. Ako nemate povjerenja u gradonačelnika, onda glasajte protiv'', rekao je Kordić.

Adela Gosto rekla je kako su je građani molili da bude protiv ove odluke, nositelji stanarskog prava ali i oni koji će biti obuhvaćeni eksproprijacijom zemljišta.

I ona je, poput vijećnice Boške Ćavar, upozorila na sumnjivost tvrtke koja želi investirati u Razvitak.

Predsjedatelj Vijeća, Salem Matrić, rekao je kako nitko od građana nije iznio nezadovoljstvo.

''Ne mogu da shvatim kako mi kao najodgovorniji vijećnici možemo nasjedati na medijske priče da mi hoćemo da uzmemo pare kao odlazeći dvojac. Pa ova priča taje od početka mandata. Drago mi je da na kraju mandata dolazimo do rješenje. Na sastanku su bili uvijek prisutni najodgovorniji ljudi. Imali smo sastanke sa stanarima i svi su se usuglasili. Išli smo korak po korak. I ovo je došlo zahvaljujući našoj pameti'', rekao je, između ostalog, Marić.

Kako je navedeno u odluci, osnovni elementi za ugovor su stjecanje prava vlasništva u korist Grada Mostara na etažnim jedinicama (potpuno izgrađenim stanovima) na kojima postoji stanarsko pravo, kao i na stanovima za koje raniji nositelji stanarskog prava nisu podnijeli zahtjev za otkup stana, ukupno 60 stanova projicirane kvadrature 3842 m²; a kojima će Grad Mostar dalje raspolagati u korist nositelja stanarskih prava, odnosno, za stanove na kojima ne postoji stanarsko pravo, prema važećoj legislativi.

Po okončanju ugovora, Grad Mostar kao ortak i suinvestitor će postati vlasnik ukupno 60 stanova projicirane kvadrature 3842 m² sa svim pravima i obavezama koje proističu iz činjenice etažnog vlasništva.

Načelni ulog Grada Mostara u ortakluk jeste vrijednost zemljišta obuhvaćenog regulacijskim planom za ovaj objekt u dijelu na kojem suinvestitor Monet Group d.o.o. Mostar nema pravo vlasništva; kao i vrijednost davanja koja proističu iz Zakona o građenju HNŽ i Zakona o građenju FBIH a koji se odnose na vrijednost naknade po osnovu rente, vrijednost naknade za uređenje građevinskog zemljišta te vrijednost naknade za izgradnju skloništa.

''Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara. Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji, a koji je zbog ugrožavanja opće sigurnosti ljudi i imovine porušen. Poslovni dio objekta je u ruševnom stanju i godinama čeka obnovu. Bivši stanari zgrade Razvitak imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu. Obzirom da Grad Mostar nije u mogućnosti izvršiti obnovu zgrade i izvršiti povrat stanova, tražilo se najpovoljnije rješenje. Usvajanjem regulacijskog plana polovinom studenog 2023. godine omogućeno je da se može krenuti sa obnovom zgrade'', navedeno je.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close