Šuplje priče

Novac potrošen na planove: Gdje su te letjelice koje gase požare?

Javnost ne zna radi li se išta po tom pitanju, ali zna da smo nemoćni pred požarima i da neprestano slušamo optužbe tko je kriv što gori i tko je kriv što se ne gasi….
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 08. 2024. u 10:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o letjelicama koje bi u (Federaciji) BiH gasile požare toliko je izlizana da joj se ne zna ni početak, a nema joj ni kraja.

Hercegovačko-neretvanska županija godinama je kovala planove kako da nabavi air-tractore, pa su se radile elaboracije i istupalo u javnost kao da je rješenje pri kraju a onda je sve preuzela federalna Vlada koja je izradila čak tri elaborata o tome, potrošila novac i ostavila priču nedovršenom.

Zastupnik se žali što je novac otišao školama

Znamo samo da je na čelu nekakvog tijela koje bi trebalo nabaviti letjelice Marin Raspudić nekadašnji prvi čovjek mostarske Zračne luke. Nakon toga, javnost ne zna radi li se išta po tom pitanju, ali zna da smo nemoćni pred požarima i da neprestano slušamo optužbe tko je kriv što gori i tko je kriv što se ne gasi.

Povodom toga je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Haris Šabanović (SDA) pozvao predstavnike vlasti da u rebalansu proračuna planiraju sredstva za nabavke letjelica za gašenje požara.

Optužio je trenutnu vlast, iako je njegova stranka bila na vlasti kad je također gorjelo, da je ''iskasapila proračun'' na štetu nabavke ovih letjelica.

"Da njihova sramota i krivica bude veća potrebno se vratiti u siječanj 2023. godine kada su stranke potpisnice amandmana na proračun FBiH za 2023. godinu u potpunosti iskasapile proračun FBiH svojim amandmanima, te spomenutu proračunsku stavku 'nulirale' i obezvrijedile", kaže Šabanović.

Naveo je da je u proračunu bilo planirano 30 milijuna KM da se ove letjelice nabave još 2023. godine, ali je trenutna vlast ''procijenila da je preče sredstva usmjeriti u Kiseljak i Novi Travnik za objekte srednjih škola''.

Otišao Solak, došao novi

Oglasio se i čelnik HRS-a, Slaven Raguž, koji sjedi u federalnom parlamentu objavivši kako se svake godine ponavlja ista priča.

''U ljeto nas požari iznenade i krene priča o kanaderima i zašto se ne nabavljaju. Jučer i danas sam imao na desetak upita novinara, jednako kao i prošle godine, jednako kao i pretprošle itd. I uvijek isto pitanje: gdje je zapela nabavka kanadera? Pitaju zato, jednostavnom google pretragom se vidi kako se mi ovom tematikom bavimo ima desetak godina. U tih desetak godina, tri puta se planiralo i tri puta se nenamjenski potrošilo novce za nabavku, ne kanadera, nego aitraktora. Struka je u više navrata definirala kako BiH, zbog morfologije tla, ali i općenito troškova, nisu potrebni kanaderi, nego flota airtraktora. Gdje i kako su ti novci potrošeni, nitko ne zna? Ovo je bilo jedno od prvih pitanja koje sam pokrenuo kao zastupnik u Parlamentu Federacije, a na koje opetovano Vlada izbjegava dati odgovor. Isto tako smo to potencirali u Skupštini HNŽ. Svi od plaće izdvajamo 0,5% za namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje, čime se akumuliraju milijunski iznosi koji se troše nenamjenski'', objavio je Raguž.

Rekao je kako je dovoljno pratiti izvješća Ureda za reviziju i postaviti pitanje Premijeru i resornim ministrima kako bi se ''vrlo lako došlo do zaključka kako je otišao jedan Fahrudin Solak, a došao novi''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close