Krediti

Prevareni jamci pokreću kaznene postupke protiv bankarskih službenika

Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2011. u 08:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U našoj zemlji više od 85.000 jamaca vraća kredite za druge, 20.000 njih u prošloj godini je vratilo tuđe kredite, a prema procjenama Svjetske banke, u BiH je realizirano više od 200 tisuća kredita na kojima su prevareni jamci.

Neki od prevarenih jamaca vraćaju po dva ili tri tuđa kredita, a u zadnjih nekoliko godina svjedoci smo niza samoubojstava koja se događaju zbog tuđih dugova i nemogućnosti jamaca da vraćaju iste.

Iz Udruženja za zaštitu jamaca niz puta su upozoravali da se prijevare kod vraćanja kredita događaju zbog manjkave zakonske regulative, a u posljednje vrijeme Udruženje predlaže prevarenim jamcima da pokreću kaznene postupke protiv bankarskih službenika, čiji je potpis na kreditnom ugovoru.

Kako je medijima kazao predsjednik Udruženja Jovica Cvjetković, bankarski službenici su krivi jer su u trenutku sklapanja ugovora znali kreditnu povijest i prezaduženost dužnika o kojoj jamce nisu obavijestili.

Kako su kazali u Udruženju, tužbe protiv bankarskih službenika već daju prve rezultate jer mnoge banke zovu jamce i sklapaju dogovor s njima o uzajamnom povlačenju tužbi.

Međutim, kako tvrde ekonomski stručnjaci, utuživanja ipak nisu pravi lijek za ovaj problem, te poručuju da su prilike za rasterećivanje jamaca i sprječavanje prijevara u nekoliko navrata propuštene, a da novih prijedloga nema.

Kopirati
Drag cursor here to close