Inicijativa

Prijedlog Gradskom vijeću: Agresivnije saditi stabla!

Baralija je napomenula i kako je u proračun Grada uvršten novi drvored ali da od njega još uvijek nema ništa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 07. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hajde da idemo agresivnije u sadnju stabala. Neka to bude poruka i budućem gradskom vijeću'', rekla je vijećnica Irma Baralija podnoseći inicijativu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Baralija je napomenula i kako je u proračun Grada uvršten novi drvored ali da od njega još uvijek nema ništa.

Prema ranijim objavama, lokacija Sjeverni logor - cesta ima napravljen projekt za sadnju stabala još iz 2018. godine gdje je potrebno 220 stabala i kompletna zamjena zemljišta.

Magistar floristike i pejzažnog oblikovanja, Bojan Spasojević, ranije je rekao kako "Mostaru nedostaje milijun stabala s obzirom na broj stanovnika i s obzirom da se nalazimo u osmoj klimatskoj zoni i da nam je potrebno negdje između 9 do 11 stabala po stanovniku''.

''Mostar ima tek oko 6 800 stabala u drvoredima, sa svim dvorištima i slično negdje oko 28.000 što je i dalje premalo, izuzmemo li park šumu koja se nalazi u jako lošem stanju. Imamo kroničan nedostatak stabala. Povećavaju se urbane zone, a problem stvara i neplanska sadnja gdje se nepropisno sade stabla, na nepropisnim udaljenjima i slično. Sa druge strane, u problemu smo devastacije svega što se posadi", kazao je Spasojević za Bljesak.info i dodao da rješenje postoji. 

"Rješenje mora biti sistematsko, prvenstveno sankcije, a onda i neke druge, jer ovo graniči sa kriminalom na neki način", zaključio je Spasojević.

Inače, Irma Barajlija neće se kandidirati na idućim lokalnim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close