Postoji par načina

Kako spriječiti da korijenje stabla oštećuje vaš dom

Pružaju prirodnu hladovinu, privatnost i pomažu u filtriranju zraka - mnogo je prednosti stabala posađenih oko kuće.
Lifestyle / Flash | 17. 06. 2024. u 13:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da stabla vašem vrtu dodaju prekrasne oblike, boje i teksture, obično se sade u kućnim vrtovima, prenosi Jim's Trees.

Međutim, nisu sva stabla savršena, jer snažno korijenje koje se brzo širi može stvoriti bezbroj problema. Od pucanja temelja kuće, oštećenja vodovodnih instalacija i pucanja pločnika, korijenje stabala može uzrokovati ozbiljnu štetu vašem domu i imovini.

Kako znati da li korijenje stabala uzrokuje štetu vašem domu? Kao što je gore spomenuto, može biti sasvim očito no postoje neki znakovi na koje trebate obratiti pažnju.  

  • Cijevi i kanalizacijski sustavi su začepljeni i sporo se odvode čak i nakon čišćenja
  • Vaš dom se počinje naginjati 
  • Pukotine unutar temeljnih podova i zidova vašeg doma

Kako spriječiti oštećenja od korijena stabala?

Ako ste shvatili da korijenje vaših stabala uzrokuje štetu, postoji nekoliko strategija koje možete primijeniti kako biste izbjegli daljnje uništavanje svog doma. Prvi korak je kontaktirati tvrtku za profesionalno uklanjanje stabala.

Iako biste mogli biti u iskušenju da sami pokušate obraditi korijenje, možete prouzročiti više štete svom domu i potencijalno se izložiti opasnosti. Pozivanjem stručnjaka, iskustvo vađenja korijenja učinit će učinkovitijim, a možete pristupiti i sanaciji oštećenja na kanalizaciji, cijevima, pločnicima i temeljima.

Rezanje korijena stabala

Ovisno o tome gdje se korijenje nalazi i njegovoj veličini, rezanje korijenja stabala, može biti brz način da se smanji postojeća šteta. Uklanjanje korijenja obično se preporučuje samo ako je udaljeno više od 5 metara od debla.

Uklanjanje stabla

Ako je stablo blizu vašeg doma i uzrokuje štetu, obično ga je najbolje u potpunosti ukloniti. Ne samo da ćete tako spriječiti buduća oštećenja korijena, nego se  preporučuje da nema stabala unutar deset metara od vašeg doma zbog opasnosti od požara i pada. Važno je osigurati uklanjanje panja jer korijenje i dalje može rasti.

Postavite korijenske zaštite

Nakon rezanja korijenja, postavite korijenske zaštite na sva stabla koja okružuju vaš dom. To će spriječiti bilo kakav budući rast pa se ne morate brinuti da će korijenje ponovno uzrokovati probleme. Također se preporučuje postavljanje ovih zaštita kad sadite novo drveće u blizini svog doma.

Izbjegavajte određene vrste stabala

Kada birate koju vrstu stabla želite posaditi u svom dvorištu, najbolje je malo istražiti koliko će vaše stablo biti veliko i koliko će njegov korijenski sustav biti jak.

Preporučujemo izbjegavanje:

  • Žalosne vrbe
  • Bijele topole
  • Zimzelene smokve
  • Palme
  • Eukaliptusa
Kopirati
Drag cursor here to close