Urbanizam

Prvi korak: Izmjestit će se kamenolom na području Kuti Livača

''Ovo je prvi, ali neophodan korak, u raskidanju koncesijskog ugovora za eksploataciju kamena na području Kuti Livača, čija bi realizacija u praksi ugrozila životno okruženje mještana tog naselja'', navodi HRS.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 04. 2022. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prilikom izrade novog Prostornog Plana Grada Mostara podržat će se izmještanje kamenoloma Zukulja na sigurnu udaljenost od naselja ili na neku drugu lokaciju te će se planskim dokumentom precizno definirati pristupni put'', poručeno je iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara mostarskoj vijećnici Vesni Šunjić nakon podnesene vijećničke inicijative.

Mostarski ogranak HRS-a objavio je, naime, kako je Odjel za urbanizam i građenje ''u potpunosti uvažio inicijativu vijećnika HRS-a Vesne Šunjić i Silvija Bubala s kojom su tražili premještanje lokacije za eksploataciju kamena Zukulja na lokaciju koja neće ugrožavati obližnje naselje i žitelje tog naselja''.

''Ovo je prvi, ali neophodan korak, u raskidanju koncesijskog ugovora za eksploataciju kamena na području Kuti Livača, čija bi realizacija u praksi ugrozila životno okruženje mještana tog naselja. Inicijativa koju su uputili vijećnici HRS-a rezultat je više sastanaka koji su oni održali s članovima eko udruge 'Kuti'. Članovi te udruge godinama se bore kako bi spriječili građevinske radove u svome mjestu, radove za koje su dozvole i ugovori, malo rečeno, donesene netransparentno i na temelju lažnih informacija'', naveo je HRS te objavio kako ova udruga svima treba biti primjer borbe za opće dobro.

''Činjenica da je Odjel za urbanizam, iako tek nakon našeg drugog pokušaja, u potpunosti prihvatio inicijativu HRS-ovih vijećnika pokazuje kako su žitelji Kuti Livača bili u pravu. Kamenolom se ne može otvarati i graditi na udaljenosti 137 metara od obiteljskih kuća, praktično u njihovom dvorištu i to na području koji još uvijek nije očišćeno od mina iz prošlog rata.  S ovime Odjel za urbanizam sada onemogućuje bilo kakve građevinske radove na planiranom kamenolomu 'Zukulja'. Sljedeće što ćemo napraviti jeste definitivna Odluka o zabrani eksploatacije kamena na planiranoj lokaciji za što ćemo tražiti glasovanje u Gradskog vijeća Grada Mostara te brisanje spomenute lokacije ne samo iz budućeg Prostornog plana koji je u izradi, nego i onog postojećeg'', navedeno je u priopćenju HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close