Kod hotela Ero

Radovi zanemarili pješake

Rekonstrukcija raskrižja kod bivšeg hotela Ero u Mostaru trajat će do 15. travnja 2025. godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 06. 2024. u 13:20 N.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulacija prometa zbog radova na rekontrukciji raskrižja kod hotela Ere nije mislila previše na pješake. 

Vozila se ulicom Kardinala Stepinca pored Mepasa sada kreću jednom trakom, dok je druga traka manjim dijelom otvorena za kretanje pješaka.

Iako se čini kako je prošireno gradilište koje čeka tri desetljeća, zapravo se uređuje nogostup u ulici Kardinala Stepinca prema Mepas Mallu i dr. Ante Starčevića prema Centru 2.

Foto: Bljesak.info / Radovi 

Nogostup se obnavlja i s druge strane ceste u ulici Dr. Ante Starčevića prema Španjolskom trgu, što sve skupa stvara veliku prometnu gužvu i ograničava kretanje pješaka.

Privremena staza za pješake je odvojena od kolovoznog traka vidljivim prometnim znakovima što je za svaku pohvalu, iako se čini da su znakovi postavljeni s prevelikim razmakom što ostavlja prostora za nepropisno parkiranje vozila, a to, s obzirom na prometnu kulturu u gradu, i nije rijetka pojava.

Sigurnost pješaka

Također, eventualno kretanje osobe u kolicima, ili osobe koja bebu vozi u kolicima ovim improviziranim nogostupom vjerujemo, ne bi bilo baš ugodno proći, s obzirom na uzak prostor i blizinu vozila u kolovoznoj traci. Stoga, pješacima preporučujemo da koriste nogostup na drugoj strani ulice.

Posljednjih godina Grad Mostar je mnogo uložio u cestovnu infrastrukturu i grad je, doista, infrstrukturno sve ljepši sa nanovo označenim ulicama, obnovljenim nogostupima pa čak i javnim površinama među zgradama.

Foto: Bljesak.info / Radovi 

Ipak, u procesu obnove gradske infrstrukture koja i dalje traje, sigurnost građana je najvažnija, te nam je zadatak da uz redovito praćenje radova, upozorimo na potencijalne opasnosti u prometu za sve sudionike, a posebno pješake.

Foto: Bljesak.info / Radovi 

Rekonstrukcija raskrižja kod bivšeg hotela Ero u Mostaru trajat će do 15. travnja 2025. godine, objavio je Grad Mostar najavivši rekonstrukciju dva raskrižja u vrijednosti od milijun maraka bez PDV-a, odnosno 1,17 milijuna KM s uračunatim PDV-om.

Grad je u studenom 2023. godine raspisao javnu nabavku koja je obuhvaćala je radove na rekonstrukciji dva križanja kod bivšeg hotela Ero, uključujući građevinske radove na prometnicama (ulice dr. Ante Starčevića, Kardinala Stepinca, Alekse Šantića), radove na javnoj rasvjeti te radove na svjetlosnoj signalizaciji (semaforima) i ostaloj prometnoj signalizaciji.

Rješavanje protoka prometa

Po zahtjevu tvrtke HERING d.d. Široki Brijeg, Grad je donio rješenje za privremenu regulaciju/obustavu prometa zbog izvođenja radova na križanju ulica Kardinala Stepinca, Ante Starčevića i kardinala Stepinca i Alekse Šantića, a radovi su započeli u svibnju.

''Izvođač radova je obavezan da omogući i propisno obilježi alternativno rješenje protoka prometa na dionici predmetne ulice na kojoj se ne izvode radovi u skladu sa elaboratom privremene regulacije prometa. Obustavu i izmjenu režima prometa radit će se po potrebi izvođenja radova u skladu s dinamičkim planom izvođenja radova. Izvođač radova je obavezan da alternativnim rješenjem omogući pristup dionici ulice na kojoj se izvode radovi za vozila stanara, vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila MUP-a. Prometnu signalizaciju izvođač je dužan postaviti u skladu s Pravilnikom o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama, načinu obilježavanja radova i prepreka na cesti i znakovima koje sudionicima u prometu daju ovlaštene osobe'', navedeno je ranije u priopćenju Grada. 

Dodaje se kako je o izmjeni režima prometa izvođač radova obvezan pravovremeno obavijestiti javnost putem javnih medija ili sredstava informiranja, a sve troškove eventualne štete nastale na putu i okolini snosit će izvođač radova. 

''Nakon završetka radova izvođač radova je dužan da svu prometnu signalizaciju, uređaje, predmete i objekte koji su postavljeni ukloni, da vrati eventualno privremeno uklonjenu prometnu signalizaciju, te put i objekte popravi i dovede u prvobitno stanje'', navedeno je. 

Video: Španjolski trg u Mostaru - INTEGRA d.o.o. Mostar - www.integra.ba
Kopirati
Drag cursor here to close