Uloženi novac

Šveđani posjetili Mostar da se uvjere u rad kolektora

Direktor Granit i veleposlanica Lagerlöf istaknuli su veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i činjenicom kako Postrojenje sada radi u punom kapacitetu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 05. 2024. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani generalni direktor Švedske razvojne agencije (SIDA) Jakob Granit i veleposlanica Švedske u BiH Helena Lagerlöf danas su posjetili Mostar kako bi se uvjerili u provedbu projekta koji su financirali u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon obilaska svih lokacija na pročistaču otpadnih voda, o radu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda informirali su ih direktor J.P. Vodovod Toni Vidačak, izvršna direktorica J.P. Vodovod Zineta Muraspahić i rukovoditelj postrojenja za preradu otpadnih voda Ivan Bebek, priopćeno je iz Grada Mostara.

Zadovoljstvo

Direktor Granit i veleposlanica Lagerlöf istaknuli su veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i činjenicom kako Postrojenje sada radi u punom kapacitetu.

Foto: PR / Šveđani posjetili Mostar

Projekt izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda financiran je sredstvima Švedske razvojne agencije (SIDA), Svjetske banke i IPA fondovima.

Veleposlanica Lagerlöf naglasila je kako navedeni projekt nije važan samo za stanovnike Mostara, nego i za put Bosne i Hercegovine prema pristupanju Europskoj uniji.

Švedski dužnosnici također su u Gradskoj vijećnici održali sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem, a sastanku su nazočili i predstavnici UNDP-a.

Video: Direktor SIDA-e i veleposlanica Švedske istaknuli zadovoljstvo projektom pročistača u Mostaru

Predstavljeni su rezultati MEG projekta, čiji je cilj demokratizacija lokalne uprave u Bosni i Hercegovini i pravednije, efektivnije i efikasnije javne usluge za građane, a posebno usluge vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama.

Projekt općinskog okolišnog upravljanja (MEG2) trenutno se implementira u 30 jedinica lokalne samouprave, a zajednički ga financiraju Vlada Švicarske, Švedska, Vlada Češke Republike, kao i Europska unija, dok projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, navedeno je u priopćenju.

Što je s novcem?

Podsjećamo, u mostarske kolektore, čiji sustav još u potpunosti nije pušten u pogon, Švedska je uložila oko 16 milijuna KM. Prilikom jedne posjete mostarskom Univerzitetu, tadašnji švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg rekao je kako žele vidjeti gdje je njihov novac.

 ''Taj novac su sredstva švedskih poreskih obveznika, a Švedska želi da vidi rezultat za novac koji je uložila", rekao je još 2018. Hagelberg.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, gostujući u live podcastu portala Bljesak.info, naveo je kako postoji problem s kvalitetom radova, kada su u pitanju kolektori.

''Imamo problem s kvalitetom radova u gradu Mostaru, kada su u pitanju kolektori. Ako je ekstremna kiša na Aveniji ćemo imati problem, ali će voda oteći nakon 15 minuta'', rekao je Kordić,

Dodao je kako i njega kao gradonačelnika to ljuti.

''Postoji mehanizam koji je služben, a to je da izaberete izvođača radova, imate nadzor, koji treba to ispratiti i to treba tako funkcionirati, međutim i tu ima dosta šumova'', dodao je.

''Projekt se uradi, negdje ostane lokva, a onda mene, kao i vas, uvjeravaju da je to normalno, da je takav teren, ali činjenica je da lokva ostane par sati, pa auto nekoga poprska, i ja to sve vidim, i žalim se i sam na to sve, i izvođaču i dalje'', poručio je Kordić.

''Priča ide dalje otprilike da fali kvalificiranih radnika, tvrtke se muče s njima, budžeti su potaman, svi kažu 'Jedva smo stigli i to što smo planirali', pa i do toga da izvođač kaže da mnogi ne bi radili ni za te novce koje su drugi radili'', kazao je. Dodao je na kraju da bi ti svi radovi trebali bi biti 'zeru' kvalitetniji.

Foto: PR / Šveđani posjetili Mostar

 

Kopirati
Drag cursor here to close