Nastavak radova

Vranduk – Ponirak: Autocestama F BiH izvođači radova vratit će 5,1 milijuna eura

Predmet je formiran zbog neregularnosti radova na dionici Koridora Vc Vranduk-Ponirak, te je zatraženo od Federalne uprave policije da poduzmu određene istražne radnje. 
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2024. u 10:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtke koje su izvođač radova na izgradnji dionice Vranduk – Ponirak trebaju Autocestama FBiH vratiti 5,1 milijuna eura, potvrđeno je iz ovog javnog poduzeća za portal Bljesak.info .

Navode kako će zbog brojnih utvrđenih nepravilnosti preostali radovi na ovoj dionici koštati ''značajno više, ali ne predviđenih blizu 100 milijuna eura prema zatečenom stanju aneksa III, već točnije 57 milijuna eura što je ušteda od oko 40 milijuna eura''.

Obimna dokumentacija

Naime, predmet je formiran zbog neregularnosti radova na dionici Koridora Vc Vranduk-Ponirak, te je po zahtjevu postupajućeg tužitelja zatraženo od Federalne uprave policije da poduzmu određene istražne radnje. 

Pročitajte još

Federalna uprava policije Sarajevo dostavila je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije izvještaj o do sada poduzetim mjerama i radnjama, saslušanim svjedocima i prikupljenoj dokumentaciji u ovom predmetu.

''Postupajući tužitelj vrši uvid u doista obimnu priloženu dokumentaciju, te će zajedno s istražiteljima FUP-a planirati i poduzimati dalje radnje, kao što su saslušanje svjedoka, izuzimanje poslovne dokumentacije i druge istražne i dokazne radnje za kojima se ukaže potreba'', potvrđeno nam je iz Tužiteljstva HNŽ-a koje navodi kako je ''rad na ovom predmetu u tijeku i nastavlja se planiranom dinamikom''.

Iz Federalne uprave policije potvrdili su nam kako su u vezi izgradnje poddionice Vranduk-Ponirak policijski službenici ''izvršili prikupljanje jako obimne dokumentacije od različitih institucija, te su izvršene provjere koje je naložio postupajući tužitelj''.

Saslušano 15 svjedoka

''Saslušano je 15 svjedoka i izvršena analiza dokumentacije i materijala koji su prikupljeni, te je sačinjen i dostavljen izvještaj nadležnom tužiteljstvu, koji sadrži utvrđene činjenice do kojih se došlo radom policijskih službenika'', navedeno je za Bljesak.info iz FUP-a.

Iz Autocesta FBiH rekli su nam kako ne mogu komentirati konkretne istrage koje su u tijeku.

''JP Autoceste FBiH surađuje sa svim relevantnim institucijama i očekujemo temeljite i transparentne istrage koje osiguravaju prvenstveno zaštitu projekta'', navode iz JP Autoceste F BiH te dodaju kako su radovi na izgradnji dionice Vranduk – Ponirak nastavljeni.

Kažu kako je početkom veljače ove godine potpisan Aneks IV ugovora o izgradnji s izvođačem radova čime je definiran i novi rok za završetak radova - 31. ožujka 2026. godine.

''Nova Uprava je izvršila reviziju i uklanjanje svi nepravilnosti, uglavnom s projektnom dokumentacijom, te je postignut dogovor s izvođačem za nastavak radova'', navode iz Autocesta F BiH.

Najavljen kao najveći projekt

Inače, glavni projekt za autocestu Vranduk-Ponirak, kojeg je naručila Europska komisija, završen je 2017. godine, a ugovor s izvođačima radova, odnosno konzorcijem koji čine azerbajdžanska kompanija Azvirt i firma Hering iz Širokog Brijega, potpisan je u svibnju 2019. Ta firma dio je azerbajdžansko-kineskog konzorcija kome je dodijeljen posao izgradnje mosta Počitelj, a prvobitni rok za izgradnju ove poddionice bio je 19. kolovoza 2021. godine. 

Dionica je prije šest godina najavljivana kako jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u BiH a na njoj su trebali biti  izgrađeni tunel, te po dva mosta i vijadukta. Tada je procijenjena vrijednost radova iznosila više od 76,5 milijuna eura, a novac je osiguran zaduženjem od OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Direktorova firma nadzirala?

U srpnju prošle godine radovi su privremeno suspendirani, zbog, kako je navedeno, odstupanja od ugovorenih radova. U pozadini, izvođači radova i naručitelj prebacivali su odgovornost oko krivnje za greške u projektiranju a još krajem 2020. godine je objavljeno mišljenje geotehničkog vijeća o izgradnji i projektnoj dokumentaciji u kojem se navodi da su ''geološka istraživanja izostala jer na gradilištu nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi''.

Lani su iz  firme Integra, koja je bila angažirana na izradi projekta, za Radio Slobodna Europa (RSE) rekli kako je glavni projekt u cijelosti izrađen "sukladno važećem zakonodavstvu, pravilima struke i najvišim tehnološkim standardima" te da je "glavni projekt prošao kroz sve faze provjere i dobivanja odobrenja za građenje, prije nego što su radovi počeli".

Nekadašnji direktor Autocesta F BiH, Elmedin Voloder, tada je izjavio kako se radovi nisu mogli izvoditi po postojećem projektu, jer je dolazilo do obrušavanja. No, kako navodi RSE Voloderova firma "Divel" iz Sarajeva angažirana je od početka projekta za nadzor nad radovima na ovoj dionici.

Kopirati
Drag cursor here to close