Očigledni očevid

Bori se, Borise!

Ovim putem najsrdačnije se zahvaljujem svom imenjaku, Borisu, ili onome tko mu je planirao put, što nije navratio u ove naše krajeve.
Kolumna / Kolumne | 19. 09. 2024. u 09:00 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao legalist i solidan domoljub, cijenim kako u ovom trenutku jednostavno nismo bili u prilici dočekati jednog takvog gosta kao što je moćni Boris, te kako je zbilja sjajno što nas je, makar ne znam čime smo to zaslužili, zaobišao na ovoj svojoj turbulentnoj europskoj turneji. Tko god da ga je uputio gdje ga je uputio, hvala mu! Žao mi je drugih, ali nekako bi mi još više bilo žao mene.

Ne smijem niti zamisliti što bi se dogodilo da je Boris, slava mu na neodustajanju od mape puta, nekako u zadnji čas skrenuo ovamo. Jer, ovdje nitko nije spremio nikakav doček. U maniri golmana koji, kad lopta prozuji tik pored vratnice, lakonski pokaže da je on to imao pod kontrolom, da nema razloga bilo kakvoj nelagodi, naše vlasti i nadležne joj službe pravile su se kako opasnost od iznenadnog zaokreta u Borisovim planovima ne postoji. Iskulirali su Borisa kao da znaju najbolje od svih. I od Borisa samog. A na vama je da zaključite je li to bila stručnost ili klasični bolikurac.

Zapravo, svi nivoi vlasti pravili su se kako Borisa uopće nema. I dok su tamo, u Austriji, Njemačkoj, Rumunjskoj ili Poljskoj, da spomenem samo neke, danima lupali na sva zvona o dolasku vremenske nepogode i poplava, naši profesionalci su radili ništa posebno, ne sumnjajući ni trena u, recimo, Sladićevu prognozu. Ništa plan B. Ništa "Što, ako, ipak?"

Čak ni oporba, koja god i ako je gdjegod ima, u ove predizborne dane uopće nije digla halabuku. Nije se postavilo pitanje jesmo li spremni dočekati sve ćudljivije prirodne pojave, jesmo li išta naučili od 2012. ili 2014., i jesmo li, u međuvremenu, napravili funkcionalan sustav Civilne zaštite i interventne zaštite od prirodnih katastrofa?  Nitko ništa.

Uglavnom smo, svi skupa, mirno i dostojanstveno, u krugu bližnjih, gledali orgijanje i šenlučenje Borisa po Europi, kao da se sve to događa daleko, na nekom petom kontinentu. Nismo se pitali može li vojska, može li policija, mogu li hitne službe, i gdje da se, kvragu, bježi, ako kojim slučajem Boris okrene 'vamo…

A bi li nekoga čudilo da je ipak okrenuo na našu stranu? Teško da bi. Koliko znam, nije se službeno dovilo, nit' je tko misu držao da nas Boris zaobiđe, tako da je postojala otvorena mogućnost da nam, na neku foru, Boris uđe, makar i sazad. I dok ozbiljne zemlje uče na primjeru drugih, mi ne umijemo ni na svom vlastitom. Zapravo, i dalje postoji mogućnost, da nam neko drugo slično ime ili slična pojava, sutra uđe u šesnaesterac i napravi dar mar, a jeste li imalo uvjereni da bi ovdje to netko organizirano dočekao?

Dotle, hvala imenjaku, Borisu, što nas je ovaj put mimoišao. Zamisli da nije, pa da su ga spremni dočekali uvijek budna Federalna uprava Civilne zaštite, Armija Rame Isaka, Zukanova vojska, Benjaminin tenak i, poglavito, nestranački, po stručnosti i još od onog snijega posložena županijska mreža ONO i DSZ, na čelu s terencin i bagerin, još od onih zadnjih poplava osigurana oprema i sustavi, kao i znalački organizirane Mjesne zajednice, te podučen i istreniran narod, a ne k'o ovi amateri iz Austrije ili, recimo, Poljske.

Zamisli da nije, pa da, dok brojimo žrtve i štetu, ako preživimo i imamo preko čega, slušamo tko je kriv i tko nije što osigurao, doznačio, zakonski regulirao, prošao procedure i zadovoljio pravne akte. Tko je zamračio lovu, namjestio tender, isporučio nepostojeću opremu.

Zato, hvala ti, dragi Borise. Hvala ti, imenjače. Hvala ti što je i mnogim novinarima propala već pripremljena šablona za naslove koji ovdje, u pravilu, uvijek idu nakon što se nešto dogodi, a rijetko prije toga.

Stoga, Boka, Boki, Borise, još jednom ti veliko hvala. I, ako možeš, care, poruči svojoj raji da nas, baš poput tebe, nekako zaobiđu u budućnosti. Ovdje je ionako vazda sve jedno te isto, ubi monotonija, a valjda ste čuli već kako i nije neka fora doći i cipelariti onoga tko je već na podu.  I tko na podu ostaje.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close