Eto nas

Mobilna Aplikacija za članstvo u EU

Kolumna / Kolumne | 17. 02. 2016. u 10:35 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva desetljeća učenja i vježbanja programiranja, dočekali smo i taj dan, objavit ćemo našu prvu aplikaciju. Dugo smo razmatrali kakva bi to bila aplikacija, neki sat za radnu površinu, vremenska prognoza, neki filter za fotografije na Instagramu... Ne! Sve je to uobičajeno, svi to rade, a mi želimo napraviti aplikaciju koju će svi htjeti preuzeti. Treba nam nešto originalno, što nije zastupljeno na tržištu. Nešto što ćemo moći unovčiti.

Razmotrili smo stotinjak različitih ideja i nakon detaljne analize, našli jack pot.

Aplikacija za sve mobilne platforme

Analizom smo utvrdili da je većina zemalja koje su priključene Europskoj uniji utrošila priličan novac i trud na prevođenje dokumentacije, na analize, planiranje, pregovaranje, a to su većinom poslovi za koje ne treba mnogo pameti, više je riječ o repetitivnim funkcijama. Pa ako su ljude na trakama zamijenili roboti, zašto političare ne bi pametni telefoni?! Ne postoji ni najmanji razlog za to budući da smartfoni danas znaju brojati korake, kalorije, osvjetljenje, znaju mjeriti puls i zasićenost krvi kisikom, imaju set uredskih aplikacija, znaju što je tko ručao, kakvo se vrijeme očekuje, znaju gdje sam parkirao, tko je sad napet u glazbi i politici, znaju tko su mi tata, mama, supruga... Koliki ih je onda problem prilagoditi da ispregovaraju set zakona o slobodnoj trgovini s neoliberalnom Europom?!

Stoga smo pristupili izradi aplikacije. Dizajn je bilo čak najlakše osmisliti, pratili smo dizajnerske smjernice samog Googlea, koji trenutno favorizira ovaj moderni 'flat' dizajn. Svi znaju da je jednostavnije odraditi materijalni dizajn aplikacije nego klasičnu rekonstrukciju hotela Mostar.
Što se formata tiče, tu smo se mrvicu morali potruditi, jerbo razvijena Europa, zbog svojih pravila o monopolu, u dokumentaciji koristi nekoliko različitih normi, tako smo koristili standardni .docx, prilagodljivi, ali teški .pdf, potom .odf i već pomalo zaboravljeni .doc format tekstovnih dokumenata. E, ali kad smo postigli dostupnost u formatima, pokazalo se da to u nas nitko neće moći koristiti jer nema mogućnosti da se dokumentacija dostavi faksom... pa smo dodali i to, da bi naši ministri mogli čitati dopise iz Europe.

Programiranje

Kad smo riješili pitanje dizajna aplikacije i dostupnosti na svim platformama, osmislili smo sveobuhvatan izbornik za buduće podnositelje Aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.
Pitanja na koja potencijalni korisnik/podnositelj Aplikacije treba odgovoriti su detaljna. Najprije obrazloženja državnosti, datum, povijesni i društveni elementi, sastav stanovništa, vaš stav prema Bliskom Istoku, Rusiji, izbjegličkoj krizi, priznajete li Kosovo... Bonus su eventualni sukobi, gdje možete ispuniti stavku o suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine, popuniti podobrazac s brojem i imenima izbjeglih, raseljenih, poginulih, ranjenih, isporučenih ratnih zločinaca, koliko ste 'pojeli/oprali' sredstava međunarodne zajednice za obnovu, revitalizaciju, reintegraciju, povratak, održivi povratak...

U našoj aplikaciji mogu se popuniti i društveno-ekonomske stavke, no one su potpuno opcionalne jer ni na jedno od pitanja o sastavu stanovništva, spolno-dobnoj piramidi, radno sposobnima, stupnju obrazovanosti stanovništva, životnom standardu, ekologiji, to uopće nije bitno ukoliko ste popunili bonus o ratnim sukobima. Pogotovo ako priznajete Kosovo, u tom slučaju u društveno-ekonomski kriterij možete upisati 'X' mirne volje.

Na samom kraju dizajnirali smo i sustav notifikacija ukoliko Aplikacija bude uspješno isporučena, zaprimljena, itd. Da uredno iskoče na vašem pametnom telefonu, uz neobilaznu žuto-plavu LED notifikaciju.

Ocjene korisnika

Kada smo završili našu Aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, jednostavno nazvanu "Aplikacija za članstvo u Europskoj uniji", objavili smo je na App Storeu, Google Trgovini i Windows Storeu. Cijena je bila simbolična, $0.99, i sasvim prihvatljiva. I već nekoliko dana nakon što smo objavili Aplikaciju, dobili smo ocjene prvih korisnika: Netanyahu – Živio zid! (tri zvjezdice); Australia – Mislili smo da je ovo Aplikacija za Euroviziju! Dobar dizajn! (dvije zvjezdice); Vučić – Društvo nebeskom narodu ne treba uvjetovati priznanjem Kosova! (jedna zvjezdica); SDA – notifikacija je odvratna. Hitno zamijenite vatromet na Humu vatrometom sa Starog (jedna zvjezdica); 90ka – Bez volje političkih subjekata, Aplikacija je besmislena (jedna zvjezdica); Mladež – Patriotski je koristiti ovu aplikaciju! (pet zvjezdica).

Sve u svemu, iako ocjene i nisu baš najbolje, bitno je da smo postigli cilj. Nakon naše Aplikacije, doslovno svi mogu aplicirati za članstvo u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close