Pregled tjedna

Otkrivena strogo čuvana tajna u BiH

Kolumna / Kolumne | 15. 02. 2016. u 07:38 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.2. – Ponedjeljak

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je Dnevnom avazu kako je priča o smanjenju mirovina dio kampanje oko Fahrudina Radončića. Dakle, i mediji i javnost ispali su glupi jer su povjerovali u objavljeno pismo u kojem se vidi namjera da se razmisli o isplati mirovina po principu – koliko para, toliko muzike.
Novalić, koji je odjednom u Avazu postao pozitivna ličnost, nakon upozorenja da smo rasipni, upozorio i da smo i glupi i slijepi pored očiju.

9.2. – Utorak

Navukle su se maske. Na maske. Nakon spaljivanja krivaca na lomačama i zabava s nagradama za najljepšu masku, donosile su se mamurne odluke o korizmenom odricanju.
Maske federalne vlasti ne padaju. Povećali su naknadu za odvojeni život, a federalni premijer je pobjegao od ovog novinarskog pitanja. Kaže kako je europski put ipak važniji i da ne treba tom pričom kvariti europski trenutak.

10.2. – Srijeda

''Bosna i Hercegovina predaje jednu vrstu kredibilne aplikacije za članstvo u EU'', rekao je premijer Denis Zvizdić. Dakle, BiH ne predaje čistu, kredibilnu aplikaciju nego nastavlja po svome – biti posebna u nedorečenosti, neusklađenosti i aljkavosti. Uz to, izmislila je novu vrstu aplikacije.
Drugi premijer, Fadil Novalić, pobjegao je od novinara pred škakljivim pitanjem, a pojedini mediji navode kako je Novalić jednostavno žrtva urote protiv bošnjačkog jedinstva. Ma šta to značilo.
S druge strane, od javnosti je pokušala pobjeći Vlada HNŽ-a objavivši imena 100 pripravnika samo na oglasnoj ploči pozivajući se na zakon. Ali kako je zakon nekad i na strani javnosti, imena su objavljena i na internetu, kojeg se vlada, zbog tužbi, boji. Naravno da je uslijedilo drvlje i kamenje - nije ovo vlada svetaca, pa da zaposli svih 100 po pravilima. Izvan popisa ostali su oni koji su se okitili rektorovim nagradama i nabijali ocjene i znanje. Na popisu su oni, koji znaju što je važnije od znanja.

11.2. – Četvrtak

Javnost u BiH zabavlja se, nakon svojih marama, ustaškom kapom hrvatskog ministra kulture. Uhićen je direktor Pavlović banke, pa se mnogi nadaju da će se razotkriti tajna najpoznatijeg kredita u BiH. Pala je duhanska mafija. Neki se čudom čude kako se na duhanu moglo zaraditi 1,2 milijuna KM. Neke ništa više ne može iznenaditi. Osim SIPA-e.

12.2. – Petak

''Nije tajna, idemo u Europsku uniju'', izjavio je sarajevskom Oslobođenju predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Najbolje bi bilo da nam i to taje.

Federalna vlada odlučila je kupiti mostarsku Staklenu banku bez stakla. To je samo stotinjak metara od zemljišta koje su još ranije odlučili kupiti i čijom se kupnjom godinama bave revizori.

13.2. – Subota

Lijanović mlađi, Stipe, vozio je ''nešto brže'' od dozvoljene brzine kraj Bjelovara. ''Nešto brže'' je 149 km/h na prometnici gdje je ograničenje 70 km/h. Kaže da nije mogao sporije jer njegov automobil nije za hrvatskih cesta.
Mi koji vozimo sporo uporno pak tvrdimo da naši automobili nisu za bh cesta, niti su bh ceste za zemlju u 21. stoljeću. I na površini Mjeseca bi valjda bile ravnije.
A da nam vožnja bude udobnija pobrinula se opet federalna vlada koja je, tek nakon što smo odahnuli sa sniženjem goriva, zatražila da ono opet poskupi. Vidio je, valjda, Novalić da smo opet postali rastrošni.

14.2. – Nedjelja

Valentinovo. Ne cvjeta svima ljubav. Iz Mostara odlazi vijest kako specijalci čuvaju antifašiste. Nitko nije objavio da ih nisu imali od čega braniti, ali je u nedjeljnim kiselim krastavcima dovoljno jaka vijest da su starce s petokrakama čuvali specijalci. Mnogima je žao što nitko nije napadnut. Kišni Mostar je spavao, a antifašizam u htijenju da svi drugi budu babaroge, postao je još jednom fašizam.

Kopirati
Drag cursor here to close