Pregled tjedna

Nuklearni Novalić, opuštajući Dodik i poneka mostarska rupa

Kolumna / Kolumne | 18. 01. 2016. u 08:36 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.1. – Ponedjeljak

Ne ide ni u novoj godini ljudima u foteljama i onima koji bi željeli zasjesti u fotelju. Kandidat za ministra prometa i veza uhićen je pod sumnjom da je pokušavao utjecati na svjedokinju u slučaju Keljmendi. U priču se uvlači sve više poznatih imena. Svi se peru, svi upiru prstom u nekoga drugog, a nad glavama nam opet lebdi oblak tumačenja o političkim namještaljkama.
Za fotelju u BiH treba prvo nažuljati ruke lisicama. Nikome ne pada na pamet da za kandidata predloži nekog čistog, ili barem čistijeg od privedenog.

12.1. – Utorak

''Referendum će se održati. Svi proceduralni postupci su završeni i biramo dan koji je najbolji, ožujak ili travanj'', rekao je Milorad Dodik televiziji Pink.

Kad je u pitanju referendum, mjeseci su postali dani, a dani mjeseci.

13.1. – Srijeda

Dodik se na televiziji preko granice pohvalio da je i prije politike bio bogat. Oporba ga pak uspoređuje sa Slobodanom Miloševićem i prosipa ozbiljne optužbe o diktatorskim potezima. Javnost miruje. Navikli smo na šamaranja priopćenjima u kojima se istina izgubi onog trena kad napadnuti zajauče kako je riječ o političkom obračunu.
Radončić u politiku uvodi novi pojam. Kaže kako ga se pokušava keljmendizirati, a država i službeno dobiva kandidata za ministra iza rešetaka.

14.1. – Četvrtak

Na mostarskim kavama priča se kako su novinari i građani krivi za sve što je krenulo po zlu s mostarskim kolektorima. Novinari su, rekao je mostarski gradonačelnik, ružno pisali, a građani su sami upadali u razrovane rekonstruirane ulice.
Naime, na press-konferenciji povodom propadanja zakrpljenih prometnica, Ljubo Bešlić je rekao kako su novinari okrenuli ploču i počeli negativno pisati o projektu. S druge strane, prema njegovim riječima, građani koji su upadali automobilima u kratere, sami su krivi jer su prolazili nedovršenim cestama.
Obećao je gradonačelnik da će sve biti popravljeno. Tek su se površno spomenuli nadgledači radova. Možda zato što ni oni sami ne znaju da nadgledaju. Ili se krije koja je tri lika američka firma unajmila da gleda povijesne radove.

15.1. – Petak

''Morate biti nuklearni fizičar da bi obračunali plaću u FBiH'', izjavio je sve zabavniji i rječitiji federalni premijer Fadil Novalić.

Pitanje je zna li Novalić kakvi su znanstvenici oni koji i Federaciji preživljavaju bez ikakve plaće?

''Nije ni čudo'', nastavio je slikoviti premijer, ''da od cijelog svijeta jedino kod nas u FBiH imate firmu, odnosno agenciju koja se bavi obračunavanjem plaća''.

''To je smiješna stvar, plaća treba da se izračuna jednostavno'', rekao je Novalić.

No, odgovor velikog broja Novalićevih podanika je jednostavan – Plaća nema!

16.1. – Subota

Redovi za gorivo u Hercegovini. Zahrđali rezeorvoari, navikli na punjenje od 10 i 20 KM žedno su dočekali pad cijena. Lančane reakcije nema. Sve drugo ostalo je skupo. Samo je dobra vijest da se znamo ponašati u redovima, a da nisu redovi za glasovanje.

17.1. – Nedjelja

''Gledanje intervjua Milorada Dodika izaziva povećano lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće koji je najviši kod stanovnika razvijenih zemalja zapadne Europe'', objavio je Institut za proučavanje ljudskog ponašanja iz Banja Luke.

Sve ono čemu smo se smijali, vraća nam se. Kult velikana sve nas više okružuje – oni nas čine sretnijima, čuvaju znanje u svojim glavama, njihove obitelji upravljaju nebom, zdravljem, javnim poduzećima. I ako vam je teško, uvijek možete potražiti male tajne velikog Milorada i ostalih čarobnjaka na Internetu.

Kopirati
Drag cursor here to close