Pregled tjedna

Trovanje šupljom pričom

Mrska Srbija poslala je helikoptere da gase Tjentište. Nikome se u vlasti ne crvene obrazi. Vjerojatno im se crvene leđa od neopreznosti na kakvoj plaži na mrskom Jadranu.
Kolumna / Kolumne | 19. 08. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.8. – Ponedjeljak

Postoje stvari koje politička trabunjanja ne mogu riješiti. Vatru koja divlja u blizini nacionalnog parka i jedine prašume u ovom dijelu Europe ne mogu ugasiti priopćenja ni prepucavanja, koalicije i opozicije, lideri, odbori i glumljeni politički neprijatelji. Vatru može ugasiti sustav, a sustava u Bosni i Hercegovini nema.

Zavapila je država i zamolila pomoć od susjeda, od onih koje svako malo napada da se miješaju u unutarnje stvari, da nas žele napasti, da su nas napadali, da žele da nas nema i da smo mi bolji od njih u svemu. A najbolji u prošenju pomoći.

S druge strane, dok nas vatra ne sluša, mi ne slušamo rijeke. Neretva je, upozoravaju ekolozi, zavijena u crno. Ne zanima to one koji godinama svoje smeće skrivaju po rijekama i one koji daju dozvole da se netko bogati na bogatstvu koje pripada svima. Možda se brine kakva gospoda što je usidrila vikendice kraj rijeke. Ali njihove brige kratko traju.

Predsjedništvo BiH napravilo je povijesni korak. Sada mogu sastančiti i telefonom.

Otkrili smo i krivca za visoke prosječne plaće u Federaciji BiH. Netko je naplatio mjesec rada skoro 400 tisuća KM. Najniža plaća je 619 KM. Prosjek je prevara.

13.8. – Utorak

Mrska Srbija poslala je helikoptere da gase Tjentište. Nikome se u vlasti ne crvene obrazi. Vjerojatno im se crvene leđa od neopreznosti na kakvoj plaži na mrskom Jadranu.

Sapunica s bježanjem iz zemlje se nastavlja. Zoran Galić, koji preko odvjetnice tvrdi da nije u bijegu nego na liječenju, nije dostavio nikakav dokaz poslodavcu da bi mogao otvoriti bolovanje. I nije Galić jedini pobjegao glavom s obzirom na zdravlje. Nitko ne spominje druge bolesnike koji su se skrasili od pravomoćnih presuda u Turskoj. Možda je spas od bježanja da se poboljša zdravstveni sustav u zemlji.

Šuška se pomalo i o velikom bijegu. Milorad Dodik, tvrdi Nebojša Vukanović, priprema teren da se povuče do Nove godine iz vlasti tražeći od onih koji su ga stisnuli da popuste i dozvole mu da raširi krila. Iako je do sada Dodik ekspresno odgovarao mrskom Vukanu, za sada brzopotezni twitteraš šuti.

14.8. – Srijeda

Progovara zato Radovan Višković poručujući da priče o financijskom slomu Republike Srpske nisu istina. Najbolje bi bilo da progovore oni koji primaju novac iz entitetske blagajne pa da vidimo što je istina. Šutnja nije patriotizam.

Vlast se ipak izborila protiv vatre. Ne na požarištima, nego u arhivi. Naime, otvoren je Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i to ne našim novcem pa je prva frizura Federacije, Nermin Nikšić rekao da je važno za svaku državu da povijest imaju pohranjenu u sigurnoj formi. "Ako ikada dođemo u situaciju da neki plamen pokuša izbrisati dio povijesti, to se neće dogoditi", rekao je Nikšić. No, neke stvari bi ipak trebalo zauvijek izbrisati iz arhiva.

Brižna je vlast, koja ne može ugasiti požare niti sama arhivirati svoju stvarnost, odvojila novac za kupovinu 19 službenih automobila.

Unatoč zabranama, prikrivena kampanja je u punom jeku. Načelnici općina i gradonačelnici pojavljuju se na raznim događajima presijecajući vrpce kao u dobra stara vremena. Smiješno je kad načelnik prereže vrpcu za tvornicu u koju nije uložio marku već je vjerojatno izvukao za sebe najviše što je mogao da bi investitor dobio sve što mu treba.

Da je kod Dragana Čovića bilo presijecanja, to bi bilo kobno. Čelnik HDZ-a BiH spustio se zip-lineom i sve zabilježio. Sastao se i s načelnikom Gruda čiju je prodaju zemljišta uzelo provjeravati tužiteljstvo. No, sve ide sporo. Ne valja kvariti kampanju i izbore.

Nastavlja se izgradnja tunela Hranjen. Nitko ne spominje više da je novac za izgradnju davno potrošen a da svjetla na kraju tunela nije bilo. Što li će tek biti sa svjetlom kroz Prenj?

15.8. – Četvrtak

Dogodilo se iako je više puta rečeno da se nikada neće dogoditi. Republika Srpska prihvatila je uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve.

U arhivama, koje će valjda netko digitalizirati a ne spaliti, više je puta zabilježeno kako veliki vladar govori kako taj broj nikada neće zaživjeti u BiH jer je, kao jedinstven broj na području cijele države, predstavljao prebacivanje nadležnosti.
Sad odjednom nije tako. Valjda je to neko skriveno 'Upomoć'.

16.8. – Petak

Kad ne mogu bogovi u foteljama, vrijeme je da se okrenemo Bogu na nebesima. Reis Husein Kavazović naložio je imamima po BiH da u džamijama mole za kišu kako bi se ugasili požari i spasila poljoprivreda. Sve ono što vlasti u BiH ne znaju jer nemaju strategije da nam spase šume i da nas nahrane.

Tako smo se pretvorili u pleme koje ne vjeruje nikakvom sustavu nego se okreće prizivanju kiše. Tempirao je reis. Prognostičari su, baš kad je on uputio naredbu za molitvu, najavili kišu.

Dok neki gledaju u nebo, u Mostaru se gleda u zemlju i unatrag. A ne vidi se ništa. Komunalno poduzeće, koje se ni krivo ni dužno našlo u predizbornoj kampanji, priznaje kako gubi bitku sa smećem unatoč početnom zanosu. Tko pogleda kontejnere po Mostaru, bit će mu jasno da se čisti samo ono što turisti vide. Potom je Komunalno pojasnilo zašto je bilo čišće prije rata. Prošlo je samo 30 godina.

Javila se i SDA koja je optužila trenutnu federalnu vlast da gradi cestu u Mostaru umjesto vodovoda. Kao da oni nikada nisu bili vlast i kao da je od toga prošlo 30 godina.

17.8. – Subota

Sezonu kiselih krastavaca u medijima spašavaju vrućine i požari. Još malo i čeka nas sezona razvlačenja ukiseljenih fraza lokalnih političara i njihovih šefova u kojima ćemo prežvakavati priče i nevidljive predizborne programe kako će nam biti bolje. Bit će to još jedno povraćanje od trovanja šupljom pričom.

18.8. – Nedjelja

Dolazi zahlađenje. Negdje su poplavljena naselja, negdje je tuča sravnila ionako sravnjenu poljoprivredu. Oni što su molili za kišu, malo su pretjerali i promašili. Beč je pod vodom.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close