Pregled tjedna

Europski kozji put i Sidranov sukurac

Usudila se BiH ovog tjedna proslaviti dan šuma, voda i osoba s Down-sindromom. Ni o čemu od navedenog država ne vodi brigu. Država se samo slika jer je naučila stavljati hashtagove.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 03. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.3. – Ponedjeljak

Skandal zbog poštara. Fadil Novalić tvrdi kako u sandučiću nije pronašao papir koji ga šalje u zatvor nakon bezuspješnih pokušaja da odgodi odsluženje kazne za respiratorsku aferu.

Oni koji pamte, sjetit će se kako je poštar bio u središtu skandala kada obitelji Izetbegović nije uspio dostaviti odluku o smjeni gospođe Sebije. Čudno je kako golubovi pismonoše imaju problema samo s odabranim adresama. Ostale građane plave i roze koverte pronalaze od prve.

Dok se umiljavamo Europi tvrdeći kako se sada dogovaramo kao od šale, puca u Domu naroda. Bošnjački izaslanici napustili su sjednicu jer im se nije svidjelo da se hitno raspravlja o Ustavnom sudu BiH. Ponovno oni koji ne razumiju slušaju priče o građenju i rušenju BiH.

Naš cirkus na trenutak je zasjenio cirkus u susjednoj Hrvatskoj. Tamošnji Ustavni sud, kojeg se puno više poštuje od našeg, objavio je kako Zoran Milanović ne može s predsjedničke fotelje ciljati na premijersku. Svetkovina, o kojoj je Dragan Čović govorio misleći na izbore za hrvatski Sabor, ipak neće biti neradni dan u BiH. No, neće biti problem da šefovi one s pravom glasa puste na zaokruživanje onih što će za klimanje u Saboru dobivati proračune za potporu Hrvatima izvan BiH. Svi se nadaju masnijem brku.

19.3. – Utorak

Valjda se poštar pojavio pa je Fadil Novalić objavio žalopoljku o odlasku u zatvor u kojoj iznosi more teških riječi. Kriva je Amerika i krivi su špijuni. Za njegov pad potrošeni su milijuni dolara a on će se, kada odsluži kaznu krenuti s osvetom.

Još samo da zaboravljena Fondacija za kinematografiju, čije skandale mudro prešućuje Novalićev nasljednik, dodijeli sredstva da se snimi film o junaku Fadilu kako se vraća jači nego ikad.

Političari pripremaju govore u slučaju da u Bruxellesu zasvijetli zeleno svjetlo. Prosipaju se razne analize o tome što nam donosi korak kojeg nismo ni napravili. Šuti se na višednevni štrajk, nitko ne spominje bezbroj diskriminacija na nižim razinama od one koja će pregovarati s Europom.

Domaći glasači budno prate situaciju na britanskom dvoru. Naših dvorskih luda im je dosta.

20.3. – Srijeda

Dragan Čović kaže kako moramo pokazati da nismo pleme. A on i oni poput njega tretiraju nas kao pleme i uredili su plemenske odnose u kojima oni koji nisu ZA nemaju šanse.

Nermin Nikšić kaže da on i oni poput njega popravljaju imidž BiH u svijetu. Zato nam je imidž u našem dvorištu nikakav i malo je onih – a sada neka na noge skoče patrioti – koji se ne srame ovakve Bosne i Hercegovine. Malo je onih i koji se ne srame onakvih patriota kojima je domoljublje otjerati one koji nisu za njihovo ZA. Dakle, pleme smo.

I dok se domaći političari slomiše s uvjeravanjem javnosti kako nam se dogodilo nešto lijepo, u Europi se neke zemlje nećkaju. Smatraju da BiH, iako je ispunila nešto od zadataka, nije ispunila dovoljno i da treba pričekati s odlukom o otvaranju pregovora. Nama je svejedno. Nama je 30 godina prošlo u pregovaranju prvenstveno sa samima sobom. I nismo uspjeli.

21.3. – Četvrtak

Iako su se neke zemlje lomile, slomile su se pa je Bosni i Hercegovini odobren početak pristupnih pregovora s Europskom unijom. Naravno, nitko ne zna točan datum kada ćemo krenuti pregovarati o članstvu u EU, ali nas Europa uvjerava da je ova vlast u godinu dana pokazala kako je bolja od vlasti u proteklih deset godina. Čudno je pak kako građani ne misle na izborima da vlast treba mijenjati.

Ova nas pak vlast uvjerava da je pokazala građanima kako je život u BiH moguć. Moguć je, samo je pitanje kakav.

I dok je BiH zabilježila još jedan povijesni datum koji se neće naći na popisu nekih državnih praznika jer toga u zemlji koja se približava Europi nema, nogometna reprezentacija zabilježila je još jedan povijesni poraz.

Puno toga u ovoj zemlji treba otpočetka.

22.3. – Petak

Fadil Novalić otišao je u zatvor. Ustavni sud BiH kuka kako ga nitko ne šljivi dva posto osim kad ga treba pritisnuti.

Milorad Dodik najavljuje kako će povući ozbiljan potez ako bilo što nametne visoki predstavnik u BiH. To je, valjda, razlog zašto Christian Schmidt miruje iako je davno prošao rok kojeg je dao za izmjene Izbornog zakona.

Šta će nam europski put pored svih naših kozjih stazica.

23.3. – Subota

Usudila se BiH ovog tjedna proslaviti dan šuma, voda i osoba s Down-sindromom. Ni o čemu od navedenog država ne vodi brigu. Država se samo slika jer je naučila stavljati hashtagove.

Bh javnost je u brigama jer je s kraljevskog dvora stigla vijest o oboljenju od raka. Kako nam su nam komšija i susjed manje je bitno.

Javio se Bakir Izetbegović. Kaže da je nevin čovjek otišao u zatvor. Možda Izetbegović zna nešto što mi ne znamo ili barem ono što Fadil Novalić nije htio reći – Tko je Seb?

24.3. – Nedjelja

Umro je Abdulah Sidran. Nitko nije bio zabrinut zbog njegove bolesti. Sidran nije živio na britanskom dvoru.

Mreže na kojima se družimo pune su citata. Reklo bi se da smo načitani narodi a ne da smo razapinjali pokojnika jer je surađivao s nekim s kim nije smio.

''Pa majku mu ljubim, tek sad vidim da je na meni krivnja što se moje viđenje, osjećanje i razumijevanje bosanstva i bošnjaštva tako žestoko razlikuje od onoga što nam ga predočava aktuelna bošnjačka vjerska i svjetovna elita, ahmedije, francuzice i šapke. (...) Što se mene tiče – sad kad me se više ništa ne tiče osim jednoga: da otkupim vlastitu sirovu kožu i bez drugova odem s ovog svijeta – o tome terminu nudim malčice prostački aforizam: Čim mi neko spomene suživot, ja ga pošaljem u sukurac!'', pisao je nekad Sidran poruku za one načitane što suživote i patriotizme određuju svojim velikim ZA.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close