Pregled tjedna

Spaljena duhovna obnova i snaga sms-a

SDA je našim novcem platila sms-poruke kojima je nagovarala građane da na Klixovoj anketi biraju Izetbegovića kao najboljeg za Predsjedništvo. U sms-u je snaga.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 07. 2022. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.7. – Ponedjeljak

Poduhvat star skoro 40 godina napravio je mali koračić. Bagerčić je izašao na vječno gradilište mostarske sportske dvorane čime je službeno označen početak novog pokušaja dovršetka zdanja koje je oborilo sve moguće rekorde.

Mlohavi punitelji proračuna još uvijek ne trzaju na pokazatelje kako se balaha javnim novcem. Tako vojska u BiH pije najskuplje mlijeko a liječnici u bolnicama nose maske za zavarivanje umjesto onih kakve viđamo u napucanim borbama protiv Covida.

Mlohava država dokazuje da ne razmišlja. Poljoprivrednici su se pohvalili dobrom žetvom pšenice i njezinom kvalitetom. No upozorili su na loše planiranje što pokazuje kvalitetu onih koji brinu o nama. Naime, pšenica o čijim nestašicama neprestano slušamo, nesmetano se izvozi. Tako ćemo u mjesecima gladi koji nas čekaju kupovati svoju pšenicu od onih kojima smo je izvezli. Jer, važniji od svih nas, nečiji je džep.

19.7. – Utorak

Visoki predstavnik u BiH pojačao je temperaturu uzavrelog ljeta i predizbornu kampanju učinio potencijalno najnabrijanijom i najprljavijom do sad. Prežvakana borba za zemlju, koje smo se naslušali do mučnine, opet će dobiti novu dimenziju i borci za svoje dupe povisit će tonove ne bi li nabrijali one kojima još uvijek ima smisla glasovati u ovoj zemlji.

A, prebrojao je netko, nabrijano će biti barem milijun ljudi čiji su glasovi kupljeni radnim mjestom na državnim jaslama.

Oni koji prate, izbrojali su da je gospoda koja želi ostati na vlasti potegnula za 200 milijuna KM našega novca kako bi otpočela nekakve javne radove ne bi li našim novcem ušminkali svoju brigu. A, ako ćemo iskreno, koliko briga njih, toliko briga i nas.

20.7. – Srijeda

Padaju teške riječi. Milorad Dodik u Izraelu hvali Rusiju. Bakir Izetbegović na domaćem terenu govori kako su komšije zlikovci i kako će iskoristiti prvu priliku da pobiju njegov narod. HDZ se stidljivo hvali ljepotom i iskustvom i krije demografsku strategiju koja se čeka još od veljače.

Otrovana zemlja dobit će još malo otrova pred izborni cirkus nakon kojeg nam se sprema još veći cirkuski šator nad trokutastim jadom koje netko zove država.

Visoki predstavnik gurnuo je u medije ono što bi mogao nametnuti kao izmjene izbornog zakona i bacio je kost da se plitka politika duboko zabrine i da se samoprozvani analitičari rastežu s naknadnim pametima. Mesa ionako nema.

Zanimljivo, objavljuju se demantiranja oko donacija iz proračuna. Svi tvrde da nisu dobili marke iz federalnih jasli. Svi, osim stranaka.

21.7. – Četvrtak

Revizija – još jedan besmisao u BiH. Kad se objavi izvješće o nečijem poslovanju, osim što je ujeo vuk magarca, još se naoštre zubi analiziranih dužnosnika pa napadnu revizore i reviziju da ruše sve što oni rade. Tako je recimo Edita Đapo, ministrica turizma koja ne zna koliko entitet zarađuje od turista, niti će ikad saznati, koja zna da gore turistički biseri, ali je ne zanima, osula paljbu po revizorima tvrdeći da žele uništiti ugostiteljski sektor i da nema nitko pravo tumačiti ono što Vlada, čiji je vrh na optuženičkim klupama, odluči.

''Revizori naprosto ne nose nikakvu odgovornost, nikom ne odgovaraju, politički su instruirani, a nedostaje im stručnosti i znanja'', navodi ministrica Đapo.

E sad, umjesto riječi s početka izjave stavite riječ ministri, direktori, šefovi… i dobit ćete istinu.

A istina je i da bi valjalo da su predizborne godine svako malo. Dižu se plaće liječnicima, lijepe se asfalti, učenicima se obećavaju besplatne knjige, porodiljama lova do krova. Lako je našim novcem svoju kampanju mlatiti.

22.7. - Petak

Glasači, kojima nitko još ne spominje program na osnovu kojeg bi trebali donijeti odluku o četiri godine nekog sutra pred nama, zabavljaju se mjerenjem temperatura i bacanjem komentara kako nemamo čime bacati vodu po požarištima.

Za to vrijeme, stranke ozbiljno rade svoj posao. Tako barem kaže Središnje izborno povjerenstvo koje je kaznilo SDA jer je ''prije službenog početka predizborne kampanje platila javno oglašavanje kandidata Bakira Izetbegovića''.

SDA je našim novcem platila sms-poruke kojima je nagovarala građane da na Klixovoj anketi biraju Izetbegovića kao najboljeg za Predsjedništvo. U sms-u je snaga.

23.7. – Subota

Nitko ništa. Danima gori zaštićeni dio zemlje u čije se ljepote svi kunu. Danima vatra guta endemske biljke nad kojima ne bdiju endemski političari i endemski glasači koji neprestano zaokružuju svoju propast.

Nitko se nije očitovao o požaru na Blidinju kojeg danima ne mogu ugasiti oni što gase srcem jer im je srce jače od opreme koju imaju. Čak ni oni koji se duhovno obnavljaju u parku prirode, glumeći da imaju strah od Boga, ne govore ni slova.

Čak ih ni njihovi dužnosnici koji imaju vikendice nisu uspjeli natjerati da progovore, da priznaju da postoji stvar pred kojom su nemoćni i da su godine njihova nadmudrivanja dovele zemlju u situaciju da nema ništa osim ruku koje neprestano traže neku sadaku i glava koje misle da će netko drugi riješiti sve naše vatre.

Duhovna obnovljenost nam je spaljena. Morat ćemo opet.

24.7. – Nedjelja

Patriotizam pokazuje svoje pravo lice. Dok zemne vatre gutaju zemlju, političke vatre gutaju sve razume i tope sve maske.

Nakon kosti OHR-a o izbornom zakonu koju svi glođu kako im odgovara, krenulo je busanje. Svi odjednom znaju što je rješenje. Svi mijenjaju stranu srca pa oni kojima je OHR bio drag, sad im je mrzak, a oni koje je OHR kažnjavao i čijoj su se matematici smijali sad ga vole.

Svi koji nisu imali želje riješiti izborni zakon sad, pet do 12, sipaju rješenja prijeteći svima i svakome, svemu i svačemu, svime i svačime. Najdalje je otišao vagač patriotizma Reuf Bajrović poručivši svijetu da ne zaboravi da su muslimani u BiH najnaoružaniji na svijetu.

Nitko više ne spominje siromaštvo, glad, pismenost… ni kazne za huškanje.

Javio se Fadil. Dok mu planine u domovini gore, on maše s planine u Crnoj Gori. Crni, gori, Fadil.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close