Pregled tjedna

Srednji prst s tri prsta ili Kako bi budalasti patrioti kupovali helikoptere

Veliki letač sletio je na nekakav festival i kad je skupio krila nategnuo je srednjak na one koji su prestali misliti da im je pao s neba.
Kolumna / Pregled tjedna | 02. 09. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26.8. – Ponedjeljak

U Mostaru se opet neispražnjene adrenalinske mošnjice, nadojene pričama o drugima i drugačijima, prazne kroz herojske šake koje udaraju čim vide nešto drugačije boje. Od Mostara neiživljene mošnjice, čiji vlasnici nisu vidjeli svijeta dalje od nosa i možda gostujućih tribina, prave stari, dobri, provjereni grad slučaj. Politika to sve iskorištava i dižu se patrioti da brane svoj narod ne bi li narod, zaokružen u torove jer ih torovi štite od udaraca, zaokružio.

Neprebrojani kako treba, uspjeli smo prebrojati da će na ovogodišnjim lokalnim izborima glasovati 3,4 milijuna birača. Sjeća li se netko kuknjave kako nas ima jedva 2,2 milijuna?! Valjda je višak od 1,2 milijuna svojim odlaskom već odlučio sve što je imao odlučiti o BiH.

Severina je postala veliki politički problem pa se, u nedostatku novih tema za kačenje razvlači pjevačica kao što se razvlačila dok je mahala s jahte.

Zatvorena je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Nikoga nije briga i to još od 2005. Očito je da zemlja ima problema s nacionalnostima, sveučilištima i čitanjima. Trebalo se o tome misliti na vrijeme – graditi zajedničke vrijednosti koje su neizbrisive i koje kriju istine o nama za kojima tragamo, cijeniti znanje i graditi sveučilišta znanjem a ne maskirati ih iza titula brojnih neznalica za katedrama i odgajati ljude da čitaju umjesto da se šaketaju.

27.8. – Utorak

Sa Severine se prepucavanja u regiji prebacuju na mudžahedine, a oni koji siju klice mržnje u Mostaru pozivaju više razine da patroliraju ulicama. Možda bi te patrole mogle provjeriti tko nabrijava neobrijanu mladost.

U Mostaru se opet šamara. Policijska izvješća opet će puniti zeljasta stvar umjesto da padaju oni što ne motaju.

Samo je u BiH moguće da se na kandidatskoj listi za izbore nađe netko tko uopće nema pojma da je kandidat. Samo u BiH je moguće da je ovjerena takva lista i da će nas unatoč toj listi uvjeravati da su izbori po pravilima i da je nekoliko kamera veliki napredak za našu demokraciju.

28.8. – Srijeda

Ne znamo koliko imamo helikoptera ali znamo da je jedan pao u Jablaničko jezero. Srećom, nitko nije ozlijeđen i, na nesreću, ministar obrane dobio je još prostora da nas uvjerava kakva smo sila. Zukan Helez ponaša se tako kao da imamo helikoptera na izvoz i da je letjelica sletjela u lokvu a ne na dno jezera. Kaže Helez da imamo još deset helikoptera.

Kao da nije dovoljno Vučićevo iskakanje iz kućanskih aparata, sada slušamo priče o hrvatskim špijunima i glazbenim kritikama prvih usana u Srba.

Pristojni sankcionirani patriot Milorad Dodik sve bi poslao u nešto na P. Samo što je pred to slanje stao netko na K. a preziva se sa Š.

Pjevački sukobi se nastavljaju. Sarajevu se nudi Aca Lukas umjesto Severine. Jeftiniji je za 800 tisuća eura. Valjalo bi uštedjeti koji dinar, taman da gradonačelnica posije još koji spomenik ili obnovi još poneku, sebi, fasadu.

29.8. - Četvrtak

Koalicijski partneri u krnjem sastavu sjedaju za stol. Dogovaraju Dragan Čović i Nermin Nikšić što će dogovarati u parlamentima i u vladama nakon što se krojači naše sreće neumoreni vrate s odmora.

Još jedan stranac odlazi iz BiH govoreći kako će ova zemlja zauvijek ostati u njegovom srcu. Johann Sattler to i misli jer je u svojem mandatu trudio više spustiti djelovanje među građane, obići zemlju kako je niti jedna političar nije obišao (pogotovo ne kao nestali Željko Komšić) nego li se patiti s onima što ispraćaju strance, žugaju na njih a nemaju ovu zemlju u srcu nego u džepu.

30.8. – Petak

Pohvalio se ministar Zukan Helez kako letjelica koja je pala u Jablaničko jezero nije oštećena ali je potonula. Kao da voda ne može ništa elektronici i kao da jezero nema čvrsto dno.

Potom se pohvalio kako je blesavi narod ponudio da od svoje plaće kupi helikopter vojski i ako treba i avion. Ponosan je Helez i kaže da nema straha za ovu državu dok je takvih ljudi. Patriotizam se valjda ogleda u budalaštini.

Pravi patrioti bi trebali znati da se od njihovog novca kupuje sve i da sve plaćaju. Avione, helikoptere, nevidljive dronove, službene automobile pa i statuse razdraganog ministra koji ne prestaje brojati letjelice. Nakon nevidljivih dronova izbrojao je da imamo 11 helikoptera od kojih je šest za gašenje požara a imat ćemo ih ukupno 16. Neki dan smo ih imali deset.

Pitanje pred početak školske godine – Koliko će jedan patriot, koji nikada nije vidio da šest helikoptera istodobno gasi požare, potrošiti za letjelice?

31.8. – Subota

''Oko 19:40 sati PS Gradačac prijavljeno je da se čuje vika i galama u naselju Požarike u Gradačcu, a zatim je ponovno prijavljeno da se na istoj lokaciji u neposrednoj blizini osnovne škole Požarike nalazi tijelo ženske osobe bez znakova života. Na mjesto događaja upućeni su SHMP Doma zdravlja Gradačac, policijski službenici PS Gradačac i istražitelji OKP PU Gradačac, te su potvrđeni navodi prijave, konstatirana je smrt ženske osobe...''

Iz ovoga bi se dalo zaključiti da gradačačka policija nije reagirala na poziv da se čuje vika i galama te da su izašli na teren kad im je prijavljeno da je na ulici tijelo mrtve žene. I sve to u gradu u kojem se prije godinu dana dogodio užasan zločin kojeg je ubojica prenosio uživo na društvenim mrežama.

Dokaz je to koliko svi sve ozbiljno shvaćamo. I svoje poslove i svoje živote.

S druge strane, nestalo je hrabrosti u ovim ljudima, koji se busaju u prsa kako su, na svim stranama, bili hrabri prije tridesetak godina. Zašto nitko nije reagirao na viku i galamu? Nikad dobiti odgovor nećemo ma koliko novinari gurali mikrofone pred usta svjedocima koji nisu vidjeli ništa.

1.9. – Nedjelja

Veliki letač sletio je na nekakav festival i kad je skupio krila nategnuo je srednjak na one koji su prestali misliti da im je pao s neba.

Milorad Dodik pokazao je srednji prst ratnim veteranima, ljudima koje svako malo stavlja u usta kad se hvali Republikom Srpskom, čiju krv uzdiže kad ne uzdiže sebe i na čije glasove računa da ih neće morati krasti. Odbili su veterani rukovati se s krilatim vladarom a on im je, onako patriotski, republičkosrpski, velikosrpski, otpornonasankcijski pokazao srednji prst kako ga je do sada potezao samo mrskim novinarima koji ne klimaju na njegova papagajska japajačenja.

Dodikov srednjak pred izbore, da je pameti i ponosa, bio bi šamar u glasačkim kutijama njegovih poslušnih lokalnih klimoglavaca. Osim ako i srednjak nije dignuo svoja tri prsta.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close