Seks simbol

Brigitte Bardot slavi 90. rođendan: Seks-ikona uz rame Marilyn Monroe

Njezin vrtoglavi uspon do jedne od najsjajnijih zvijezda francuskog filma uslijedio je nakon filma "I bog stvori ženu" kojeg je 1956. godine snimio njezin tadašnji suprug Roger Vadim.
Kultura / Film TV | 28. 09. 2024. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 90 godina, 28. rujna 1934. rođena je Brigitte Bardot, francuska glumica i pjevačica.

Rodila se u blizini Eiffelovog tornja, u neposrednoj blizini obale rijeke Seine, simbola Pariza.

Brigitte Bardot u ranoj se mladosti bavila baletom (pohađala je Pariški glazbeni konzervatorij) i radila kao fotomodel, a počela je glumiti u filmovima 1952. godine, u dobi od samo 17 godina. Velik uspjeh postigla je u filmu I Bog stvori ženu (1956.) u režiji supruga Rogera Vadima.

Nastupala je zatim u brojnim filmskim ulogama praktički kontinuirano sve do 1973. godine. 

Video: A Tribute to Brigitte Bardot

Glumila je u 47 filmova (npr. Istina, Prijezir, Viva Maria!), a snimila je i više od 60 pjesama. Njezin vrtoglavi uspon do jedne od najsjajnijih zvijezda francuskog filma uslijedio je nakon filma "I bog stvori ženu" kojeg je 1956. godine snimio njezin tadašnji suprug Roger Vadim.

Brigitte se s tek napunjenih 18 godina udaje za Rogera, s kojim će biti u braku do 1957. godine. Potom će biti u braku s Jacquesom Charrierom, od 1959. do 1962. Za Guntera Sachsa udat će se 1966. i s njim će biti u bračnoj zajednici do 1969. 

Godine 1992. udala se za Bernarda d’Ormalea. U braku s glumcem Jacquesom Charrierom dobila je sina Nicolasa-Jacquesa Charriera, s kojim ima kompliciran odnos.

Video: Brigitte Bardot - Venus

Krajem 1950-ih i tijekom 1960-ih godina Brigitte Bardot bila je jedna od najpopularnijih svjetskih glumica pa i najpoznatijih celebrityja općenito.

Dobitnica je brojnih glumačkih nagrada, a od filmskih naslova koji su obilježili njenu karijeru tu su "Helena Trojanska", "Vragolanka", "Voli me, ne voli me", "Nevjesta je odveć lijepa", "Parižanka", "Drumski razbojnici", "Žena i njezina igračka", "Babette ide u rat", "Viva Maria", "Žene" i "Don Juan je bila žena".

Dobitnica je nagrada i priznanja kao što su David di Donatello, CinEuphoria za životno djelo, a godine 2007. uvrštena je i u Empireov popis sto najseksepilnijih filmskih zvijezda.

Važna je bila za popularizaciju Saint-Tropeza na francuskoj Azurnoj obali. Postala je modnom ikonom, a odjevne predmete i frizure koje je nosila oponašale su mnoge žene diljem svijeta. Popularizirala je tip tzv. nimfete i postala svjetski poznati seks simbol. 

Video: Brigitte Bardot - Moi Je Joue

Jedna je od rijetkih europskih glumica koja je pridobila pažnju američkih medija. Ona i Marilyn Monroe postale su seks-ikone pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Njeno pojavljivanje na Filmskom festivalu u Cannesu bio je događaj godine ponajviše zbog bikinija, koji je popularizirala.

Bila je i muza Andyja Warhola na čijim se djelima nalazi. Godine 1967. surađivala je s legendom francuske glazbe, Sergeom Gainsbourgom, koji je za nju napisao skladbe "Bonnie and Clyde", "Comic Strip" i "Je t’aime… moi non plus".

Nakon završetka filmske karijere Brigitte Bardot posvetila se borbi za zaštitu životinja, pri čemu je ponekad radila radikalne aktivističke poteze (primjerice, pisala je pisma kineskom predsjedniku Jiang Zeminu, u kojem je ocrnila Kineze zbog ubijanja tigrova i nosoroga radi proizvodnje tobožnjih afrodizijaka). 

Video: Top 10 Brigitte Bardot Movies of All Time
Kopirati
Drag cursor here to close