Erotski simbol na filmu

Sophia Loren - jedna od najljepših žena svih vremena

Kada je 1962. osvojila Oscara za talijansku ratnu dramu "La Ciociara", snimljenu po predlošku istoimenog romana Alberata Moravije, postala je prva glumica u povijesti koja je tu nagradu dobila izvan engleskog govornog područja.
Kultura / Film TV | 20. 09. 2024. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: People / Glumica Sophia Loren

Na današnji dan prije 90 godina, 20. rujna 1934. u Rimu je rođena proslavljena glumica Sophia Loren, dobitnica Oscara, koja je u 1960-ima stekla svjetsku slavu.

Pravim imenom Sofia Villani Scicolone, rodila se u inženjera Riccarda Scicolonea i učiteljice glasovira Romilde Villani, koja je i sama htjela postati glumicom.

Odrasla je u siromašnim uvjetima u gradu Pozzuoli kraj Napulja dok je još trajao 2. svjetski rat. Mali stan dijelila je sa sestrom Marijom, roditeljima, djedom, bakom, ujacima te tetama – kasnije je izjavila da ju je život u siromaštvu učinio žilavijom osobom.

Kao dijete smatrala se ružnom djevojkom, ali je kasnije izrasla u ljepoticu. Njena sestra udala se za Romana Mussolinija, sina Benita Mussolinija. Sophia je već s 15 godina otišla tražiti filmske uloge u Rimu, a s plaćom od posla kao model za ilustrirane romantične priče uzdržavala je svoju obitelj. 

Video: Sophia Loren - Goddess of Beauty

Nakon malih uloga u filmovima, kao što su Quo Vadis, Sophia je 1957. upoznala starijeg producenta Carla Pontija za kojeg se udala na svoj 23. rođendan.

Bilo je poznato da su mnogi glumci bili očarani njenom ljepotom, a Cary Grant se na setu filma "Ponos i strast" tako duboko zaljubio u nju da ju je zamolio da se uda za njega iako je znao da je već udana za Pontija.

Peter Sellers se zagledao u nju dok su zajedno snimali komediju "Milijunašica" te je navodno bio spreman i razvesti se od svoje supruge zbog nje.

Kada je 1962. osvojila Oscara za talijansku ratnu dramu "La Ciociara", snimljenu po predlošku istoimenog romana Alberata Moravije, postala je prva glumica u povijesti koja je tu nagradu dobila izvan engleskog govornog područja. 

Video: Sophia Loren & Americano

Godine 1967. nastupila je u posljednjem filmu kojeg je režirao Charles Chaplin, "Grofica iz Hong Konga", ali koji nije bio hvaljen od kritike, a uz to se i posvađala sa zvijezdom Marlonom Brandom.

Marcello Mastroianni, njen prijatelj, nastupio je u 13 filmova s njom, među kojim je bio i "Brak na talijanski način".

Godine 1982. odslužila je 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza.

Empire časopis ju je 1995. prozvao 25. najseksi zvijezdom u filmskoj povijesti, a mnogi su ju smatrali privlačnom i nakon što je prešla 60. godinu.

Osim Oscara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvijezdu, a jednaput za životni doprinos filmu.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close