Meryl Streep

Jedna od najvećih glumica u povijesti navršava 75 godina života

Za ulogu u filmu "Lovac na jelene" (1978.) primila je svoju prvu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Sljedeće godine, osvojila je Oscara za ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera" (najbolja sporedna glumica).
Kultura / Film TV | 22. 06. 2024. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Glumica Meryl Streep, pravim imenom Mary Louise Streep 

Meryl Streep, bez dvojbi jedna od najvećih glumica u povijesti, rođena je na današnji dan prije 75 godina, 22. lipnja 1949. u Summitu, New Jersey.

Pravim imenom Mary Louise Streep došla je na svijet u imućnoj obitelji, otac Harry bio je vlasnik ljekarne, a majka Mary umjetnica. Majka joj je imala švicarsko, irsko i englesko podrijetlo, a otac joj je imao nizozemskih i židovskih korijena iz Španjolske.

Streep je odrasla u Bernardsvilleu, New Jersey. Glumačke vještine stjecala je na koledžu Vassar, a diplomu je zaradila na Yaleu. 

Video: Miranda Priestly being ICONIC for 5 minutes

Rana karijera

U svom prvom filmu, Julia (1977.) imala je malu, ali ključnu ulogu tijekom scene flashbacka.

Drugi film bio je Lovac na jelene (1978.) za kojeg je primila svoju prvu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Sljedeće godine, osvojila je Oscara za ulogu u filmu Kramer protiv Kramera (najbolja sporedna glumica), s Dustinom Hoffmanom.
Godine 1982. je osvojila i drugog Oscara, za film Sofijin izbor (najbolja glumica), u kojem je nastupila s Peterom MacNicolom.

Godine 1978. je osvojila nagradu Emmy za najbolju glumicu u mini-seriji Holokaust. Godinu dana poslije pojavila se u filmu Woodyja Allena, Manhattan.

Bila je zaručena za kolegu iz filma Lovac na jelene, Johna Cazalea (Fredo u Kumu) sve do njegove smrti od raka kostiju, 12. ožujka 1978. U rujnu 1978. udala se za kipara Dona Gummera s kojim ima četvero djece. 

Video: Top 10 Meryl Streep Performances

Zrelo doba karijere

U osamdesetima Streep se pojavila u hvaljenim filmovima Žena francuskog poručnika, Silkwood (1982.) s Kurtom Russellom i Cher, Moja Afrika s Robertom Redfordom, i Ironwood s Jackom Nicholsonom.

U filmu Plač u tami portretirala je Lindy Chamberlain, Australku koja je optužena da je odgovorna za smrt svog dojenčeta nakon što je tvrdila kako joj je dingo odnio dijete.

U devedestima je Streep birala raznolikije uloge, kao što je ona glumice B-filmova u adaptaciji romana Carrie Fisher, Postcards from the Edge s Dennisom Quaidom i Shirley MacLaine, i komična uloga u filmu Smrt joj dobro pristaje s Goldie Hawn i Bruceom Willisom.

Pojavila se i u adaptaciji Kuće duhova Isabel Allende, filmu Clinta Eastwooda Mostovi okruga Madison, Divlja rijeka, She-Devil, Marvinova soba (s Diane Keaton i Leonardom DiCapriom), One True Thing i Glazba mog srca, uloga za koju je morala naučiti svirati violinu.

2002. se pojavila s Nicolasom Cageom u filmu Spikea Jonzea, Adaptacija, kao stvarna književnica Susan Orlean; i s Nicole Kidman i Julianne Moore u filmu Sati. Nastupila je i u HBO-ovoj mini-seriji Anđeli u Americi, u kojoj je imala četiri uloge.

Osim toga, pojavila se u remakeu Jonathana Demmea, Mandžurijski kandidat, s Denzelom Washingtonom, u kojem je reprizirala ulogu Angele Lansbury. Nastupila je i s Jimom Carreyjem u filmu Niz nesretnih događaja.

Likom Donne u mjuziklu Mamma Mia! iz 2008. godine redateljice Phyllide Lloyd u kojem izvodi hitove legendarne grupe "Abba" ponovno osvaja svjetska kina.

Na premijeri mjuzikla u srpnju 2008. godine u Stockholm okupili su se članovi grupe ABBA zajedno sa svim glumcima i suradnicima na filmu koji je osvojio prvo mjesto britanske top liste. 

Video: Meryl Streep's the most iconic moments

Rekordan broj nominacija

Meryl Streep drži rekord po broju nominacija za Oscara, njih 21, od kojih je (samo) 3 i osvojila.

Prvi put je nominirana 1979. za film Lovac na jelene. 17 nominacija bilo je za najbolju glavnu glumicu, a 4 za sporednu. Osvojila je 3 Oscara do sada, zadnjeg za svoju ulogu kao Margaret Thacher u Željeznoj dami (2012). Jedna je od 6 ljudi koji su dobili 3 oscara za glumu.

Osim toga, drži rekord i s 8 osvojenih natjecateljskih Zlatnih globusa za film. Za razliku od toga, Barbra Streisand ima 9 Zlatnih globusa od kojih su mnogi honorarni.
Meryl Streep drži i rekord kao najnominiranija osoba za Zlatni globus s 28 nominacija. (Izvor: Wikipedia) 

Video: Top 10 Meryl Streep Movies

20 filmova Meryl Streep koje možemo uvijek gledati

Kuća duhova (The House of the Spirits, 1993),

Jedina prava stvar (One True Thing, 1998),

Vrag nosi Pradu (The Devil Wears Prada, 2006),

Željezna dama (The Iron Lady, 2011),

Julie & Julia, 2009,

Manhattan, 1979,

Razglednice iz pakla (Postcards from the Edge, 1990),

Fantastični gospodin Lisac (Fantastic Mr. Fox, 2009),

Silkwood, 1983,

Žena francuskog časnika (The French Lieutenant’s Woman,1981),

Sumnja (Doubt, 2008),

Kolovoz u okrugu Osage (August: Osage County, 2013),

Adaptacija (Adaptation, 2002),

Lovac na jelene (The Deer Hunter, 1978),

Kramer protiv Kramera (Kramer vs Kramer, 1979),

Mostovi okruga Madison (The Bridges of Madison County, 1995),

Moja Afrika (Out of Africa, 1985),

Anđeli u Americi (Angels in America, 2003),

Sati (The Hours, 2002),

Sofijin izbor (Sophie’s choice, 1982),

(Izvor: Taste of Cinema)

Kopirati
Drag cursor here to close